Wijzigingen ISDE subsidie 2024

Huiseigenaren en bedrijven kunnen komend jaar opnieuw subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning of (kantoor)gebouw. Het budget van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is vanaf 1 januari 2024 met 40 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro.

Subsidiewijzigingen warmtepompen
Vanaf 1-1-2024 is er geen ISDE subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+ of lager. Tegelijkertijd krijgen warmtepompen met label A+++ of hoger € 225 subsidiebonus. De meeste warmtepompen hebben dit label al.  Heb je de warmtepomp met een energielabel A+ of lager al in 2023 gekocht en laat je hem in 2024  installeren, dan kun je nog wel subsidie aanvragen. De aankoopbon is dan je bewijs!

De wijziging van het energielabel geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal
Je krijgt extra subsidie, bovenop de standaard subsidie, als je biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruikt. Biobased materialen, zoals hennepvezel en vlas, zijn duurzaam gemaakt en milieuvriendelijk af te breken. Deze materialen isoleren vaak net zo goed als niet-duurzame materialen, maar zijn vaak duurder. Daarom kun je er nu extra subsidie voor krijgen.

Bonusbedrag per m2 voor biobased materiaal:

  • dakisolatie: € 5,-
  • zolder- of vlieringvloerisolatie: € 1,50
  • gevelisolatie: € 6,-
  • spouwmuurisolatie: € 1,50
  • vloerisolatie: € 2,-
  • bodemisolatie: € 1,-


Handig om te weten:
Je krijgt bij de ISDE twee keer zoveel subsidie per vierkante meter als je twee maatregelen tegelijk uitvoert. Maar bij het bonusbedrag voor milieuvriendelijke isolatiematerialen maakt het niet uit of je 1 of meer maatregelen neemt, de hoogte van het bonusbedrag blijft hetzelfde.

Bron: Veranderingen ISDE-subsidie 2024 | Regionaal Energieloket

Meer weten over de ISDE subsidie, ga naar www.rvo.nl of stel je vraag aan het Buurtteam.