Isoleren zijgevels

Je zijgevels goed isoleren, hoe doe je dat?

De zijgevels zijn gedeeltelijk buitenmuren, bij de kopwoningen zelfs geheel. Deze zijgevels bestaan uit twee lagen beton, de binnenmuur en de buitengevel uit prefab elementen. De ruimte tussen deze twee muren is heel beperkt, waardoor je hier dus geen spouwmuurisolatie kunt toepassen.

Tijdens de bouw is in deze ruimte wel een laag isolatie aangebracht van +/- 18 mm. Dit is dus niet heel veel, vandaar dat via deze muren veel warmte verloren gaat. Aangezien het isoleren van de dunne spouw en isoleren aan de buitenkant geen optie is (gemeente Leusden heeft bepaald dat het aanzicht van de gevels niet aangepast mag worden), blijft er technisch gezien een optie over.

Niet alleen voor de kopwoningen maar ook voor alle andere woningen (korte verspringende stukken) is daarom het advies om aan de binnenkant de muren te isoleren. Als we kijken hoe dit is opgelost bij de Eurowoning op Finnmark (Nul op de Meter woning), dan zien we daar dat er voor de binnenmuur een voorzetwand wordt geplaatst bestaande uit een laag PIR, afgedekt met hout of gips. Dit is een constructie van +/- 12 cm. De kamers worden hiermee wel een stukje kleiner worden.

Gevelisolatie, zijgevel – Rc-waarde

ORIGINEEL

0,8

SCENARIO BETER

2,0

SCENARIO GOED

1,7

SCENARIO BEST

5,0

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Heb je een vraag voor het buurtteam? Stuur ons een vul dan het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een vraag voor de energiegids?

Ze helpen je graag, maak een afspraak via www.ikwilwatt.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.