Isoleren kopgevels

Je kopgevels goed isoleren, hoe doe je dat?

De kopgevelwoningen (hoekwoningen) hebben een extra warmtelek t.o.v. de overige woningen in de wijk. De kopgevels die zijn afgewerkt met karakteristieke betonplaten met cirkelvormen zijn slecht geïsoleerd. Daarom is het gemiddelde gasverbruik van deze woningen hoger dan die van vergelijkbare middenwoningen in de wijk. De gemeente Leusden heeft in 2023 het bureau JWF Bouwkundig advies en vormgeving uit Achterveld opdracht gegeven te onderzoeken hoe de gevels het best geïsoleerd kunnen worden. Eind 2023 is er een onderzoeksrapport opgeleverd.

Buurtcoördinator Jos Smook en technisch adviseur Eric Dekker informeerden de aanwezige bewoners van de 46 kopgevelwoningen over de resultaten van dit onderzoek aan de hand van een presentatie Isoleren Kopgevels Eurowoningen

Oplossingsvarianten

Naast de oplossingen uit het onderzoek (A tm F) kwam er nog een mogelijke andere oplossing in beeld waarbij de ruimte tussen de gevel en de gevelplaten gevuld wordt met parels (variant G). 

Voorkeur Welstand

Omdat aanpassingen aan het uiterlijk van een woning vergunning plichtig is zijn leden van het Buurtteam in gesprek gegaan met de Welstandscommissie van de gemeente Leusden. De gemeente heeft de voorkeur uitgesproken voor de varianten A en G waarbij het aangezicht van de karakteristieke betonelementen in zijn oorspronkelijke uitvoering behouden blijft. Voorkeur is dat je voor deze maatregelen geen omgevingsvergunning hoeft aan te vragen.

 

 

Subsidie

Voor beide uitvoeringen van isoleren is ISDE-subsidie beschikbaar.  

Tips: 

  1. Hou er rekening mee dat er per woning slecht 1x gevelisolatie aangevraagd kan worden! Onder gevelisolatie vallen de zijgevels en de borstweringen. 
  1. Om het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen wordt er een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend. 

Overige maatregelen

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.