Toekomstbestendig wonen

Toekomstbestendig wonen

Een toekomstbestendige woning is een comfortabele energiezuinige woning zonder aardgas.
Duurzame verwarmingssystemen (zonder aardgas) verwarmen een huis met lage temperatuurverwarming. Om het met lage temperatuurverwarming behaaglijk warm te krijgen in huis, is het belangrijk dat woningen voldoende geïsoleerd zijn. Wie gaat verbouwen en isoleren, doet er daarom verstandig aan om nu al rekening te houden met de toekomstige isolatie-specificaties. Zo voorkom je dat een tweede verbouwing of isolatielaag nodig is, wanneer je te zijner tijd van het aardgas af stapt.

Stap voor stap, maak de juiste keuzes

De Eurowoningen zijn 50 jaar oud. Veel huizen hebben last van tocht en vocht- en schimmelproblemen. Sommige bewoners hebben nog weinig maatregelen getroffen, anderen hebben hun woning al helemaal energiezuinig gemaakt. Ben je van plan je woning te isoleren? Of ben je bezig met het verbouwen van vloer, dak, gevel of garage en wil je dat in één keer goed doen? Het begint met isoleren. De belangrijkste stap voor het toekomstbestendig maken van de woning is een goede isolatie. Isoleren van de woning betreft verschillende maatregelen.

Specificaties Eurowoningen Toekomstbestendig | Bron Endule bv

Deze tabel is op basis van de isolatienormen van 2021.

Toelichting tabel

* Rc-waarde. De Rc-waarde staat voor Resistance Construction: de isolatiewaarde van constructies als muur, vloer en dak.Hoe hoger het getal, hoe beter.

** U-waarde. De U-waarde staat voor warmtedoorgangscoëfficiënt: het warmteverlies via kozijnen en glas. Hoe lager het getal, hoe beter.

*** Met lage temperatuur verwarming stel je de aanvoer- en retourtemperatuur van het cv-water lager in op maximaal 55 graden (normaal 80 graden). Het cv-water gaat van de cv-ketel naar het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in de woning. Lage temperatuur verwarming is nodig als je een (hybride) warmtepomp overweegt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 graden, maximaal tot 50 graden. Vloerverwarming is ook een vorm van lage temperatuur verwarming.

Toekomstbestendig Isoleren van de woning betreft verschillende maatregelen:

Dakisolatie: Rc 6,6

Gevelisolatie borstwering: Rc 2,0

Voordeur & glas: U 1,0

Gevelisolatie zijgevel: Rc 1,5

Garagedeur: U 1,2

Kozijnen & glas: U 1,0

Vloerisolatie: Rc 4,0

Kozijnen & glas: U 1,0

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.