Subsidie

ISDE Subsidie

De ISDE subsidie (Investerings-Subsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) is er om Nederlanders te stimuleren de eigen woning te verduurzamen. In 2023 is € 350 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Zonnepanelen komen niet in aanmerking voor de ISDE subsidie. Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie moet je voldoen aan verschillende voorwaarden

  • Je bent eigenaar en hoofdbewoner.
  • Isolatie moet voldoen aan geëiste isolatie waarden.
  • Je moet de maatregelen door een (installatie)bedrijf laten uitvoeren.
  • De maatregelen dienen uitgevoerd en betaald te zijn.
  • De toegepaste middelen moeten nieuw aangeschaft zijn.

Wijzigingen ISDE Subsidie per 01-01-2023

1] Het aanvragen van subsidie voor 1 genomen duurzaamheidsmaatregel kan vanaf 1 januari 2023. Deze maatregel mag in 2022 uitgevoerd zijn, maar moet wel na 01-04-2022 zijn uitgevoerd en uiteraard voldoen aan de eisen.

 2] Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat. Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Het kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De Wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

3] Je krijgt vanaf 2023 meer tijd voor het aanvragen van de subsidie. Je krijgt nu 24 maanden de tijd na de uitvoering van de maatregel in plaats van een jaar. Dit geldt voor de maatregelen die zijn gedaan vanaf 1 januari 2022. Dus stel je hebt een maatregel uit laten voeren op 1 september 2022, dan moet de subsidieaanvraag uiterlijk 31 augustus 2024 zijn gedaan.

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.