Duurzame opwekking stroom

Aan de slag met duurzame opwekking stroom

Op de platte daken van de Eurowoningen is het eenvoudig om zonnepanelen aan te laten brengen. Het is wel aan te raden om voor het plaatsen van zonnepanelen, eerst te controleren wat de kwaliteit van de dakbedekking en of isolatie is. Als het dak vernieuwd moet worden is het zeker aan te raden om dit eerst te doen en pas daarna zonnepanelen te plaatsen.

Bij de verschillende leveranciers die zonnepanelen aanbieden zijn er diverse merken en modellen leverbaar. Een belangrijk kenmerk hierbij is het vermogen (Watt piek) dat een paneel kan opleveren, hoe hoger dit getal is hoe meer stroom er opgewekt wordt. Naast de typen panelen zijn er ook verschillende manieren hoe de panelen kunnen worden aangesloten (Serieel en Parallel).

Gemiddeld brengt 1 Wattpiek (Wp) in Nederland ongeveer 0,88 kWh per jaar op. De opbrengst hangt af van de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen en andere omgevingsfactoren. De kwalitatief beste panelen leveren gemiddeld circa 350 Wp per jaar.

Een belangrijk aandachtspunt is schaduw op het dak, met name bij in serie geschakelde panelen kan schaduw op 1 paneel het rendement van alle panelen beïnvloeden.

Meterkast aanpassen: verzwaring van de hoofdzekering

Een verzwaring van de hoofdzekering betekent dat je de 1-fase aansluiting (standaard in de originele Eurowoningen) in de meterkast vervangt voor een 3-fase aansluiting. Met een 3-fase aansluiting levert de netbeheerder je krachtstroom. Dit kan nodig zijn wanneer je zonnepanelen plaatst op je dak, maar ook wanneer je overstapt naar koken op inductie, je CV-ketel vervangt door een warmtepomp of een elektrische laadpaal bij je woning wilt realiseren. Een 1-fase aansluiting levert in de basis maximaal 8.050 Watt aan vermogen.
Bij een 3-fase aansluiting ligt dat vermogen op 17.250 Watt.

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Heb je een vraag voor het buurtteam? Stuur ons een vul dan het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een vraag voor de energiegids?

Ze helpen je graag, maak een afspraak via www.ikwilwatt.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.