Energieverbruik

Is jouw energiegebruik hoger of lager dan een gemiddelde Eurowoning?

Weet jij wat het energieverbruik van je woning is? En is dat hoger of lager dan landelijk gemiddeld? En hoe is het gemiddelde in de Eurowoningen? Op het internet is voldoende informatie te vinden en kom je er achter!

Gemiddeld verbruik in Nederland

Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Dat levert in 2021 een energierekening op van zo’n € 1.610. Daarvan gaat ongeveer € 980 op aan gas en € 600 aan stroom. Op de website van MilieuCentraal lees je meer over hoe jouw energierekening in elkaar zit.

Gemiddeld verbruik in een Eurowoning

Het energieverbruik van de Eurowoningen is gemiddeld hoger, zo’n 2.000 kubieke meter (m3) gas en 3.600 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar. Wil je weten wat het gemiddelde verbruik in jouw postcode gebied is? Daarvoor levert STEDIN open data, via deze tool kan je op postcode zoeken en vind je het gemiddelde verbruik van de Eurowoningen in jouw straat.

De website van MilieuCentraal heeft ook een handige tool, het Advies op Maat. Deze geeft in 5 vragen inzicht in jouw verbruik ten opzichte van het landelijk gemiddelde. En je krijgt meteen handige besparingstips voor je woning.

Gasverbruik is de grootste kostenpost

Het gasverbruik in de Eurowoningen is dus de grootste kostenpost op de energierekening. Gemiddeld is meer dan 75% van je gasverbruik nodig voor het verwarmen van de woning. De CV ketel is dan ook je nummer een gasslurper, deze gebruikt aardgas om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt. Je huis goed isoleren kan je gasrekening flink terugdringen. Maar hoe is de isolatie van jouw huis, en waar kan die beter?

Check de isolatie met een zelfscan

MilieuCentraal heeft een handige isolatie-zelfscan. Ga met een meetlat door je huis en meet de dikte van je isolatie. Heb je dubbel glas of HR glas? In korte video’s krijg je tips hoe je daar achter komt. Binnen 5 tot 15 minuten ontdek je hoe goed de isolatie van je dak, vloer, buitenmuur en glas is.

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.