Subsidie voor zonnestroom blijft

De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer zet een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet. Jetten en het kabinet wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn dat ze ook zonder overheidssteun een goede investering zijn.

Wat is dat eigenlijk salderen?
Zonnestroom die je zelf niet verbruikt lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar dezelfde prijs voor als die je betaalt aan het energiebedrijf voor stroom die je afneemt. Kort gezegd: je mag de stroom die je levert en de stroom die je gebruikt tegen elkaar wegstrepen. Dat is financieel heel gunstig. Let op: Lever je meer terug dan je afneemt? Dan krijg je over dat deel een lagere vergoeding. De salderingsregeling is heel gunstig voor mensen met zonnepanelen: je verdient zonnepanelen daardoor sneller terug.

Kosten voor het terugleveren?
Een aantal energieleveranciers laat haar klanten voor de teruglevering van stroom betalen omdat de kosten hiervoor steeds hoger worden. Dit heeft te maken met overbelasting van het net op bepaalde locaties en/of tijdstippen. Hiervoor krijgen energiebedrijven de rekening van netbeheerders. Deze kosten worden door sommige energieleveranciers doorberekend aan alle klanten. Ook als zij geen zonnepanelen hebben. Dat vinden die energieleveranciers oneerlijk. Het precieze bedrag dat de leveranciers vragen voor het terugleveren van stroom hangt af van de hoeveelheid stroom die een klant jaarlijks teruglevert: hoe meer je teruglevert, hoe meer je betaalt. De heffing voor het terugleveren geldt alleen als je een variabel of een vast contract hebt. Niet bij een dynamisch energiecontract. Op de site van Centraal Beheer staat een duidelijke uitleg Betalen voor terugleveren stroom zonnepanelen. www.centraalbeheer.nl/artikelen/betalen-voor-terugleveren-stroom-zonnepanelen.

Zonnepanelen blijven een goede investering
De levensduur van zonnepanelen is heel lang; vaak langer dan 25 jaar. Op dit moment is de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar. Met de mogelijke vaste terugleveringskosten wordt de terugverdientijd misschien wat langer. Vooral als je met je zonnepanelen veel meer energie opwekt en teruglevert dan dat je zelf direct verbruikt. Maar in de meeste gevallen verdien je de zonnepanelen ruimschoots terug. Én je draagt bij aan een beter milieu. De afgelopen tijd is de prijs van zonnepanelen gedaald. Het is het slim om meerdere offertes op te vragen, want er kunnen prijsverschillen zijn. En vraag of de leverancier is aangesloten bij de brancheorganisatie Stichting Garantiefonds ZonneEnergie.

Voorbeeldoffertes
Op de site van het Buurtteam staan voorbeeldoffertes. Omdat de offertes concurrentiegevoelige informatie bevatten staan ze afgeschermd op de site. Wil je ze inzien gebruik dan het contactformulier in.