Isoleren vloer

Je vloer goed isoleren, hoe doe je dat?

Vloeren verliezen hun warmte grotendeels door de uitstraling naar de koudere kruipruimtebodem en funderingsmuren. De onderzijde van een begane grond vloer isoleren is het meest efficiënt. Je kunt dit (laten) doen met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex, met folie-isolatie of met gespoten isolatieschuim. Bij een beton- of steenachtige vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen bevestigen of plakken.

Je kunt ook kiezen voor isolatie van de bodem van de kruipruimte. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld schelpen, isolatiechips of bodemparels, in de kruipruimte gespoten. Nadeel van deze isolatiemethode is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren. Een voordeel is minder vocht in huis. Wij zijn geen voorstander van bodemisolatie.

Wanneer je overstapt op vloervervarming, is het altijd zinvol dat je je vloer goed isoleert.

Gespoten purschuim met HFK’s is slecht voor het milieu en kan beter niet gebruikt worden als vloerisolatie. Omdat het al enige tijd bekend is dat HFK’s zeer sterke broeikasgassen waren, gaat in 2023 een verbod in op het gebruik van deze gassen bij gespoten vloerisolatie. Het was alleen nog niet duidelijk wat precies de impact van het materiaal was op het milieu. Dit was dan ook reden voor Milieu Centraal om NIBE de milieu-impact van het product te laten onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat het 16 jaar duurt voordat de vloerisolatie met purschuim milieuwinst oplevert. Ter vergelijking: andere isolatiematerialen, zoals glaswol en EPS, kunnen binnen een paar maanden tot 2 jaar voor milieuwinst zorgen. Vanwege de hoge milieubelasting van gespoten purschuim met HFK’s raadt Milieu Centraal de toepassing van het product af bij vloerisolatie.

Er zijn tegenwoordig ook milieuvriendelijke varianten van PUR b.v. onder de naam Ecofoam. Dit materiaal kan in verschillende laagdiktes worden aangebracht, waarbij een laagdikte van 6 cm een isolatiewaarde Rc = 2,6 oplevert.

Indien je vloerisolatie aanbrengt met een Rc waarde >= 3,5 kunt u hiervoor in 2021 een subsidie ontvangen van 7 Eur/m2. Daarom adviseren wij een van de volgende oplossingen voor het isoleren van de begane grond vloer:

Thermoskussen en bodemfolie
De thermoskussens zijn een soort luchtzakken die onder de vloer aangebracht worden. Door dit systeem kan de vloer geen warmte meer uitstralen naar de kruipruimte. Daarnaast wordt de lucht in de luchtzakken opgewarmd en blijft de warmte dicht bij de vloer. Resultaat is een warmere vloer, die sneller opwarmt en langer warm blijft.

Veel kruipruimtes zijn vochtig of nat. Daarom wordt in combinatie met de thermoskussens een stevig zeil op de bodem van de kruipruimte gelegd. Door middel van deze bodemfolie wordt de verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem gestopt. Dit betekent minder vocht in de woning en een optimale werking van de thermoskussens. Daarnaast zullen leidingen en ophangbeugels veel langer meegaan.

Thermoskussen

PIF ISO 60 matten met bodemfolie
PIF- isolatiefolie (voorheen Prostelko) is een sterke en compacte isolatiefolie dat bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie, afgewisseld met luchtkussens. Pif isolatiefolie is een compacte, maar sterke isolatiefolie met een hoge isolatiewaarde. PIF-isolatiefolie wordt bevestigd aan de onderzijde van uw vloer. De warmte blijft door PIF-isolatiefolie in de kamer op de vloer en verdwijnt niet naar de onderzijde. Doordat de folie reflecterend is, wordt de warmte weerkaatst. De luchtkussens zorgen voor de isolatie onder de vloer. Dit zorgt voor een warmere vloer, hoger wooncomfort en een flinke besparing op uw energierekening.

PIF ISO 60 matten

Vloerisolatie, begane grond – Rc-waarde*

ORIGINEEL

0,3

SCENARIO BETER

4,0

SCENARIO GOED

3,5

SCENARIO BEST

4,0

* Rc-waarde. De Rc-waarde staat voor Resistance Construction: de isolatiewaarde van constructies als muur, vloer en dak. Hoe hoger het getal, hoe beter.

Overige maatregelen

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.