Financiering

Hoe betaal ik de verschillende maatregelen om de woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken?

Hoe betaal ik de verschillende maatregelen om de woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken? Financiering kan op vele manieren. We geven hieronder een overzicht van een aantal mogelijkheden.

Laat je altijd adviseren door een professionele adviseur als je zelf onvoldoende kennis hebt.

Eigen geld

Een eerste optie is het financieren van maatregelen met eigen geld. Vanwege de lage rente kan het investeren in het verduurzamen van je woning meer rendement opleveren dan op je spaarrekening. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10% op een spaarrekening (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/spouwmuurisolatie/). Je moet je natuurlijk wel beseffen dat spaargeld dat geïnvesteerd is in je woning niet meer op te nemen is en dat vergelijking daarom maar deels opgaat.

Overheidsleningen

Omdat de overheid verduurzaming aantrekkelijk en betaalbaarder wil maken voor woningeigenaren, zijn er twee overheidsregelingen. De belangrijkste regeling is een nationale regeling onder de naam Energiebespaarlening. Daarnaast biedt de gemeente Leusden een eigen financieringsregeling.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds. Als je eigenaar én bewoner van de woning bent kan je hier een bedrag lenen met een omvang van € 1.000,- tot 25.000,- Voor de actuele rente kun je kijken op: https://www.warmtefonds.nl/actuele-rentetarieven

Als je je woning aanpast tot NOM (nul op de meter woning (dit is mogelijk met een Eurowoning, zie hiervoor het hoofdstuk techniek)) kan dit bedrag worden verhoogd tot € 65.000,-. Op de site van het Nationaal Warmtefonds kun je zelf eenvoudig zien wat de voorwaarden zijn en wat ze vragen voor een aanvraag: https://mijn.warmtefonds.nl/aanvragen/lening/nieuw

Wanneer je inkomen minder is dan € 45.014,- dan kun je soms zelfs gebruik maken van de subsidie zonder dat je dat rente kost; https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/09/14/geen-rente-voor-mensen-met-kleinere-portemonnee-die-huis-willen-verduurzamen

 

Stimuleringslening duurzaamheid

De gemeente Leusden biedt een eigen financieringsregeling. De mogelijkheden zijn minder uitgebreid en deze wordt in de praktijk alleen gebruikt voor het financieren van zonnepanelen. De omvang van de lening ligt tussen € 2.500,- en € 15.000,- met een vaste rente en een looptijd van 10 jaar. https://www.leusden.nl/duurzaamheid/stimuleringslening-duurzaamheid

 Dit is de enige vorm waarin de lening wordt aangeboden. De voorwaarden komen in grote lijnen overeen met de voorwaarden van de Energiebespaarlening.

Overige mogelijkheden

Naast de overheidsleningen zijn er andere financieringsmogelijkheden. Zo zijn er commerciële aanbieders en is het onder omstandigheden mogelijk om de verduurzaming hypothecair te financieren.

Commerciële aanbieders

 Alle grote banken (Rabobank, ING en ABN Amro) bieden leningen aan voor het financieren van het verduurzamen van je huis. Neem hiervoor contact op met bijvoorbeeld jouw huisbank. (De rentes liggen veelal wel hoger dan bij de overheidsleningen).

Hypothecair

Onder voorwaarden kan het interessant zijn om de verduurzaming van je woning mee te nemen in je hypotheek. Over het algemeen doe je dit bij het afsluiten, maar het is ook mogelijk bij het oversluiten van je hypotheek. In plaats van de maximale 100% van de woningwaarde die normaal geldt kan je maximaal 106% lenen, mits het besteed wordt aan verduurzaming. Als je een hogere hypotheek wilt afsluiten voor energiebesparing moet het gezamenlijke inkomen minimaal € 33.000,- zijn. Je kunt maximaal € 9.000,-, extra lenen als je:

– een energiezuinige woning koopt

– energiebesparende maatregelen treft, zoals: zonnepanelen, dakisolatie of een (hybride) warmtepomp.

Je kunt tot € 25.000,- extra lenen als je van jouw huis een Nul-op-de-meter-woning maakt. Dit betekent dat het huis door energiebesparende maatregelen in een jaar evenveel energie verbruikt als opwerkt.

Je kunt tot € 15.000,- extra lenen bij een huis met een energie-index of een energieprestatie coëfficiënt gelijk aan of lager dan 0. Of als het primair fossiel energieverbruik van de woning gelijk is aan of lager is dan 0 kWh/m2 per jaar. Je kunt deze waarden terugvinden in het energielabel van de woning of in het rapport van een gecertificeerde energieadviseur.

De omvang is maximaal € 9.000,- maar kan bij een EPC waarde van 0 verhogd worden tot € 15.000,- en tot € 25.000,- in geval van een NOM woning. Let op: de voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker en niet iedere hypoheekverstrekker biedt het aan. Vraag je hypotheekadviseur om advies

 

Subsidie

Op dit moment zijn er verschillende subsidies beschikbaar die van toepassing zijn voor het verduurzamen van je woning. Dit is bijvoorbeeld de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) en de Eurowoningensubsidie.
De ISDE kan worden aangevraagd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie is beschikbaar voor isolatiemaatregelen en voor de aanschaf van een warmtepomp met minimaal A++ energielabel. Zonnepanelen komen niet in aanmerking voor de ISDE subsidie. Kijk hier eens wat je aan subsidie kunt krijgen:

ISDE-subsidie 

De voorwaarden zie je
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren#voorwaarden-per-maatregel

De ISDE is vooral interessant als je minimaal 2 maatregelen van de menukaart in een keer toepast. Goed te weten: Meerdere keren aanvragen mag, mits het nieuwe maatregelen betreft. De Eurowoningsubsidie kan per eigenaar van een Eurowoning tot maximaal € 7.187 worden aangevraagd. Er kan per woning per onderdeel maximaal één keer subsidie worden aangevraagd. Deze subsidie komt bovenop de ISDE subsidie die hierboven beschreven staat.

Deze extra subsidie wordt verstrekt voor:
a. Maatregel 1, HR++ glas of triple glas, al dan niet in combinatie met vervanging kozijnen: € 2.500
b. Maatregel 2, dakisolatie: € 1.000 (let op: Rd isolatie moet minimaal 4,5 zijn)
c. Maatregel 3, all-electric warmtepomp: € 1.250
d. Aardgasvrije aansluiting, de situatie waarin er geen gaslevering meer plaats vindt naar de woning (voor koken en verwarmen etc.) en de gasaansluiting door de netbeheerder beëindigd is.: € 2.437

Subsidie kan worden aangevraagd van 1-11-2022 tot en met 30-6-2030.
Daar het betaalbaar maken van het ver-groenen van je woning een complex deel is van verduurzamen heeft het buurtteam via de gemeente externe partijen aangetrokken om je te ondersteunen. Maak daar gebruik van, samen bereiken we meer!

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.