Financiering

Hoe betaal ik de verschillende maatregelen om de woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken?
Hoe betaal ik de verschillende maatregelen om de woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken? Financiering kan op vele manieren.

Laat je adviseren door een professionele adviseur als je zelf onvoldoende kennis hebt.

PRESENTATIE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN 2022

 

Financieringsmogelijkheden

Eigen geld

Een eerste optie is het financieren van maatregelen met eigen geld. Vanwege de lage rente kan het investeren in het verduurzamen van je woning meer rendement opleveren dan op je spaarrekening. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 10% op een spaarrekening (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/spouwmuurisolatie/). Je moet je natuurlijk wel beseffen dat spaargeld dat geïnvesteerd is in je woning niet meer op te nemen is en dat vergelijking daarom maar deels opgaat.

Overheidsleningen

Omdat de overheid verduurzaming aantrekkelijk en betaalbaarder wil maken voor woningeigenaren, zijn er twee overheidsregelingen. De belangrijkste regeling is een nationale regeling onder de naam Energiebespaarlening. Daarnaast biedt de gemeente Leusden een eigen financieringsregeling.

Stimuleringslening duurzaamheid

De gemeente Leusden biedt een eigen financieringsregeling. De mogelijkheden zijn minder uitgebreid en deze wordt in de praktijk alleen gebruikt voor het financieren van zonnepanelen. De omvang van de lening ligt tussen € 2.500,- en € 15.000,- met een rente van 2,9% bij een looptijd van 10 jaar. Dit is de enige vorm waarin de lening wordt aangeboden. De voorwaarden komen in grote lijnen overeen met de voorwaarden van de Energiebespaarlening.

Overige mogelijkheden

Naast de overheidsleningen zijn er andere financieringsmogelijkheden. Zo zijn er commerciële aanbieders en is het onder omstandigheden mogelijk om de verduurzaming hypothecair te financieren.

Commerciële aanbieders

Alle grote banken (Rabobank, ING en ABN Amro) bieden leningen aan voor het financieren van het verduurzamen van je huis. Een belangrijk verschil met de overheidsinitiatieven is dat de rentes significant hoger zijn (er worden rentepercentages van 4,2 tot 4,5% gehanteerd).

Hypothecair

Onder voorwaarden kan het interessant zijn om de verduurzaming van je woning mee te nemen in je hypotheek. Over het algemeen doe je dit bij het afsluiten, maar het is ook mogelijk bij het oversluiten van je hypotheek. In plaats van de maximale 100% van de woningwaarde kan je maximaal 106% lenen, mits het besteed wordt aan verduurzaming. De omvang is maximaal € 9.000,-, maar kan hoger uitvallen wanneer het een NOM woning betreft. Let op: de voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker en niet iedere instantie biedt het aan.

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Heb je een vraag voor het buurtteam? Stuur ons een vul dan het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een vraag voor de energiegids?

Ze helpen je graag, maak een afspraak via www.ikwilwatt.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.