Duurzame verwarming:
warmte en warm water

Warmte en warm water: Duurzame verwarming, hoe doe je dat?

De meeste huizen in Nederland, zo ook de Eurowoningen, hebben nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden. In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Maar een goed geïsoleerd huis kun je ook warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 tot 55 graden: de temperatuur die een warmtepomp levert.

Lage temperatuur verwarming

Jouw verwarming (het afgiftesysteem) moet dan wel voldoende warmte kunnen afgeven. Dat kan als het een groot oppervlak heeft. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook je huidige radiatoren kunnen geschikt zijn of worden gemaakt. Er zijn ook radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperatuur. Een afgiftesysteem dat geschikt is voor lage temperatuur, noemen we lage temperatuurverwarming (ltv).

Typen warmteopwekking

Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis energiezuiniger te verwarmen. Je kunt overstappen van de traditionele CV-ketel naar een HR-ketel.

Als je een stap meer wilt zetten in verduurzaming, kun je kiezen voor een hybride CV-ketel. Met de hybride cv-ketel met warmtepomp verwarm je de woning op dezelfde manier en gebruik je toch minder aardgas. Je maakt gebruik van meer duurzame energie en minder fossiele brandstoffen. Op deze manier verlaag je CO2 uitstoot met gemiddeld 25%.

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water in de badkamer en keuken. Als je ook elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.

Naast een warmtepompsysteem, waarbij sprake is van luchtverwarming, is er ook Infraroodverwarming. Bij Infraroodverwarming is er sprake van een vorm van stralingswarmte. De omgeving wordt aangestraald door onschadelijke infrarode warmtestralen. Infrarood (IR) panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt voor de Eurowoningen. Infraroodverwarming is meer geschikt voor woningen gebouwd na 1995.

Warmte afgiftesystemen

Wanneer je overstapt op lage temperatuurverwarming zijn er verschillende mogelijkheden als het gaat om warmte afgiftesystemen:
• Traditionele radiotoren vervangen door lage temperatuur radiotoren
• Overstappen op convectoren: hierbij heb je ook de mogelijkheid om de woning
te laten koelen en CO2-sensors en/of allergiefilters te plaatsen.
Vloerverwarming: watervoerende vloerverwarming is de beste optie. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt. Bij plaatsing is infrezen van de vloer noodzakelijk. (Elektrische vloerverwarming is in tegenstelling tot watervoerende vloerverwarming niet energiezuinig)

Overige maatregelen

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.