“De Eurowoningen zijn als Center Parcs voor volwassenen.”

Sinds 2017 wonen Dominique en Tommy aan de Gironde. Hun vorige huis in Amersfoort werd te klein toen ze op zoek gingen naar iets ruimers. Dominique groeide op in Leusden en wilde graag terug. In eerste instantie was Tommy terughoudend om naar een dorp te verhuizen, maar bij het zien van het huis en de mogelijkheden van een Eurowoning was hij om.  

Toekomstbestendige maatregelen 
Ze kochten een huis in zijn originele staat; er zat zelfs nog enkel glas in. Met een Energiebespaarlening van de gemeente zijn als eerste nieuwe kozijnen geplaatst, is de kruipruimte voorzien van isolatie en is een nieuwe cv-ketel gefinancierd. Ook kreeg het huis een nieuwe badkamer en een nieuwe pui met voordeur. Rond 2020 begon het te kriebelen en informeerde het stel naar een nieuwbouwwoning. Maar ze genieten van het wonen in een mooie groene omgeving en het huidige huis heeft een eigen geluidsstudio waar Tommy zijn optredens als dj kan voorbereiden. Ze besloten om te blijven wonen maar het huis zo energiezuinig te maken dat ze geen gasaansluiting meer nodig hebben. Met de eerder genomen maatregelen waren ze al goed op weg om dit doel te bereiken. Om te weten wat er nog geïnvesteerd moest worden, heeft Dominique offertes opgevraagd en zich verdiept in warmtepompen en een warmteterugwininstallatie (WTW) voor goede ventilatie en behaaglijke warmte in het huis. Omdat ook een nieuw dak met zonnepanelen, regenwaterafvoer, vloerverwarming, een nieuwe keuken en muurisolatie op het wensenlijstje stonden, wilde Dominique als jonge moeder met een baan en weinig vrije tijd iemand die de projectleiding op zich zou nemen. Die wens bleek niet makkelijk te realiseren. Aannemers met beschikbare tijd waren een paar jaar geleden moeilijk te vinden, en ook de levertijd van een warmtepomp was lang. Uiteindelijk is de levertijd van de warmtepomp bepalend geweest voor de hele planning. De wens voor een projectleider is niet uitgekomen, maar met bedrijven als Bartels Installatietechniek uit Nijkerk voor de warmtepomp en vloerverwarming, en Aannemersbedrijf Van der Kamp uit Putten hebben ze partijen gevonden die goed meedachten bij alle keuzes die gemaakt moesten worden voor de verbouwing. 

Warmte-terugwin-installatie
Een huis dat zo goed geïsoleerd is vraagt om extra aandacht voor het binnenklimaat en verse lucht. Dit wordt opgelost met een warmteterugwininstallatie (wtw). Een centraal ventilatiesysteem regelt de toevoer en afvoer van lucht in een woonhuis. Een speciale warmtewisselaar verwarmt de binnenkomende lucht en zorgt ervoor dat deze ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de afgevoerde lucht. Daardoor hoeft de lucht in de winter minder verwarmd te worden en in de zomer minder gekoeld. Zo ontstaat een constant aangenaam en gezond binnenklimaat. Het nadeel van dit systeem is dat er voor de aanvoer en afzuiging van lucht veel buizen moeten worden aangelegd. Deze zijn bij Dominique en Tommy weggewerkt in de koven, wat ervoor zorgt dat deze wel erg vol zitten, maar daar zal straks niets meer van te zien zijn. Voor een optimaal rendement moeten de ramen en deuren gesloten blijven. Vooral in de zomer is het lastig. Of het lukt om ook dan deuren en ramen gesloten te houden moet nog blijken. 

Warmtepomp 
Om helemaal van het gas af te kunnen, is er een warmtepomp geïnstalleerd. Hiervoor moest de ketel van een paar jaar oud plaatsmaken. Die hebben ze online verkocht. Omdat het gekozen buffervat van de warmtepomp behoorlijk groot is, staat deze in de garage. De kast op de begane grond bleek hiervoor te klein. Deze kast was ook al toegewezen aan de wtw-unit. 

Tips 
Op de vraag of Tommy en Dominique nog tips hebben voor de buurtgenoten blijft het even stil. Het is lastig tips te geven, want hoewel ze van buiten allemaal hetzelfde lijken, is iedere eurowoning (en basis waar je mee moet werken) anders. Wat ze nooit meer zouden doen, is de vloerverwarming in de bestaande plavuizenvloer laten frezen. Dat bleek minder eenvoudig dan gedacht en daar hebben ze wel even wakker van gelegen. Tommy vult aan dat hij iedereen aanraadt om gedurende de werkzaamheden, als het hele huis op zijn kop staat, op vakantie te gaan of tijdelijk elders te verblijven. 

Wooncomfort 
Waar het stel vooral blij mee is, is het totaalplaatje. Ze wonen in een prachtig huis in een groene omgeving met een heerlijk wooncomfort. De ideale plek voor hun tweejarige zoon om op te groeien. Het enige wat nu nog op het wensenlijstje staat, is de tuin, maar dan is ook echt alles aan het huis gedaan.

Op vrijdag 1 maart van 20:00 tot 21:30 uur is het Buurtcafé bij Dominique en Tommy. Kom gezellig langs als je wilt.