Isoleren dak

Je dak goed isoleren, hoe doe je dat?

Oorspronkelijk zijn de Eurowoningen op het dak voorzien van een dunne laag styropor met daarover een bitumineuze afdichting en een ballastlaag van grind. Bij deze opbouw kan er in de wintermaanden veel warmte door het dak naar buiten stromen, daarnaast zal in de zomermaanden door de zonne-instraling op het dak veel warmte het huis inkomen. Als er nieuwe dakbedekking wordt aangebracht wordt er over het algemeen een pakket van meerdere lagen op het dak gelegd:

Als er nieuwe dakbedekking wordt aangebracht wordt er over het algemeen een pakket van meerdere lagen op het dak gelegd:

1. Damp remmende folie
2. Isolatiemateriaal
3. Waterdichte afdichting
4. Ballast

Vermoedelijk is bij heel veel woningen in de afgelopen 50 jaar de dakbedekking al eens vervangen en is daarbij het styropor al vervangen door een ander isolatiemateriaal. Afhankelijk van de periode waarin dit is gedaan kan de laagdikte en het type materiaal dat is gebruikt verschillend zijn. Hierdoor zal uw huidige dakbedekking dus een bepaalde isolatiewaarde hebben. Op basis van de huidige richtlijnen zal deze bestaande isolatie niet voldoen. Dus is het aan te raden om de isolatiewaarde bij het vervangen van de dakbedekking aan te passen naar de huidige normen.

Wanneer je je dak vernieuwt en isoleert, heb je gelijk de kans om ook zonnepanelen op je dak te leggen.

Op dit moment wordt de isolatielaag voor platte daken zoals bij de Eurowoningen over het algemeen uitgevoerd met PIR-isolatieplaten. Hierbij kan gekozen worden uit platen met verschillende diktes, waarbij geldt hoe dikker de plaat hoe beter de isolatiewaarde.

PIR-Isolatieplaten:

  • Dikte van 80 mm, isolatiewaarde van Rc = 3,65 (Goed)
  • Dikte van 90 mm, isolatiewaarde van Rc = 4,00 (Beter)
  • Dikte van 100 mm, isolatiewaarde van Rc = 4,09 (Beter)
  • Dikte van 150 mm, isolatiewaarde van Rc = 6,60 (Best)
  • Dikte van 160 mm, isolatiewaarde van Rc = 7,02 (Best)

Boven op de isolatielaag wordt een waterdichte laag aangebracht. Veelal wordt hiervoor een bitumineus materiaal gebruikt waarbij er twee lagen materiaal over elkaar worden aangebracht. De verschillende banen worden aan elkaar vastgeplakt door het bitumen met een brander te verwarmen zodat het enigszins vloeibaar wordt en dit dan op de naden goed aan te drukken.

Alternatief kan er gebruik gemaakt worden van kunststof materiaal TPO, hierbij worden de naden niet met een brander verwarmd maar met een electrisch apparaat. Dit materiaal is iets duurder dan bitumen, maar heeft een langere levensduur.

Dakisolatie – Rc-waarde

ORIGINEEL

0,5

SCENARIO BETER

6,6

SCENARIO GOED

4,5

SCENARIO BEST

6,6

Overige maatregelen

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.