Kozijnen en glasisolatie

Kozijnen en glasisolatie, wat is belangrijk?

De originele aluminium kozijnen in de Eurowoningen zijn niet geïsoleerd. Als gevolg hiervan vormen deze kozijnen een koudebrug, waarbij er snel condens ontstaat aan de binnenkant van de ramen als het buiten koud is. Ook hebben deze kozijnen een beperkte sponning voor het plaatsen van dubbel glas. In de afgelopen jaren zijn er wel oplossingen bedacht om dubbelglas te kunnen plaatsen in deze kozijnen. Dit was dan meestal een variant met dunnere luchtlaag en/of glasdikte waardoor de isolatiewaarde beperkt is. Veel bewoners hebben deze glasisolatie bij alle of een deel van hun bestaande kozijnen toegepast.

Om de kozijnen en het glas de gewenste isolatiewaarde van toekomstbestendig wonen te laten krijgen, is het nodig de kozijnen te vervangen door moderne isolerende kozijnen. Tevens dient er dan nieuw glas te worden geplaatst. Bij het glas kan dan een keuze gemaakt worden tussen HR++ Dubbelglas en Triple glas.

Bij Dubbel HR++ glas bestaat een ruit uit 2 lagen glas met daartussen een laag met gas, bij Triple glas heeft 1 ruit drie lagen glas met tussen elke laag een laag gas. Hoewel Triple glas duurder is dan HR++ dubbel glas, heeft het een hogere isolatie waarde waardoor er een hogere besparing wordt bereikt op het energie gebruik van de woning, daarnaast is de subsidie op Triple glas hoger (€ 100,- /m2 in 2021) dan bij dubbel glas (€ 35,- /m2 in 2021). 

Niet alleen moet er een keuze worden gemaakt voor het type glas, maar ook van welk materiaal de nieuwe kozijnen worden vervaardigd: aluminium of kunststof. Goed om te weten: kozijnen voor Triple glas hebben andere afmetingen dan kozijnen voor Dubbelglas.
Naar verhouding zijn aluminium profielen vaak wat slanker dan kunststof kozijnen. Bij kunststof kozijnen is er de mogelijkheid om te variëren met de kleur aan de binnenzijde van de woning, bijvoorbeeld wit, zwart of antraciet. Daarnaast bestaat er bij kunststof vaak de mogelijkheid om te kiezen tussen een glad oppervlak of met een nerfstructuur.

Als je nieuwe kozijnen en glas laat plaatsen zijn er zaken om goed in de gaten te houden:

Uniformiteit

In de wijk streven we naar zoveel mogelijk uniformiteit, zie ook de clausule die bij aanschaf van de Eurowoning is ondertekend bij de notaris. Dit betekent onder andere de kleur van de kozijnen, te weten aluminiumkleurig. Vandaag de dag is dat ook bij kunststofkozijnen goed te realiseren. Naast de kleur is er in de wijk de voorkeur om ook de indeling van de kozijnen conform de originele indeling te laten.

Vervangen borstwering boven en onder de kozijnen

De originele kozijnen zijn aan de bovenzijde vastgezet aan de betonbalk. De borstwering is vastgemaakt aan het kozijn. Dus als het originele kozijn wordt verwijderd, moet de borstwering worden aangepast, dus dit is een uitgelezen kans om dan ook direct de borstwering te vervangen (PIR-isolatieplaten met een gipsbekleding).

Isolatie rondom kozijn

Op de begane grond en de tweede verdieping is naast het kozijn aan de buitenzijde een aluminiumplaat aangebracht waarmee de spouw wordt afgedekt. Deze sluit vaak niet meer goed aan, aan de muur en achter deze plaat zit geen isolatie. Met het vervangen van de kozijnen kan deze afdekking direct worden vervangen en de isolatie worden verbeterd.

Ventilatieroosters

Bij isoleren is het van belang ook te zorgen voor voldoende ventilatie in de woning. Het plaatsen van ventilatieroosters in de kozijnen kan hier een mogelijkheid voor zijn. Wij zijn geen voorstander van het plaatsen van ventilatieroosters, beter is het om een ventilatiesysteem aan te brengen in de woning.

Kozijnen, voordeur, glas – U-waarde**

ORIGINEEL

2,4

SCENARIO BETER

1,0

SCENARIO GOED

1,0

SCENARIO BEST

0,7

** U-waarde. De U-waarde staat voor warmtedoorgangscoëfficiënt: het warmteverlies via kozijnen en glas. Hoe lager het getal, hoe beter.

Overige maatregelen

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.