Op de Dalmatië staat een huis te koop dat is opgedeeld in 3 wooneenheden. Nieuwsgierig? Zaterdag 6 april 2024 organiseert het Buurtteam ’s middags een high tea van 15:30-17:00. Kom je een bakje thee drinken?
Olle miste na het beëindigen van zijn relatie in 2018 een plek die voelde als thuiskomen. Met die ervaring richtte hij de begane grond van de Dalmatië 16 in als smaakvol gemeubileerde studio compleet met beddengoed, handdoeken en een ingerichte keuken. De afgelopen jaren is het een fijne plek geweest voor mensen in een onzekere periode van hun leven. Op de eerste en tweede etage zijn er nog 3 wooneenheden gecreëerd die samen de gemeenschappelijke keuken delen. Zelf heeft Olle zijn thuisbasis elders in de wijk. Deze woning aan de Dalmatië gebruikt hij voor de verhuur. Maar de regelgeving rondom het verhuren van panden wordt aangescherpt. “Huurders worden steeds meer beschermd en ik heb de regie niet zelf meer in handen en dat is niet wat ik wil” zegt Olle. Voor hem de reden om het huis te verkopen.
Olle die opgegroeid is in Leusden keerde na een uitstapje naar Amersfoort in 2013 weer terug naar ons dorp. Hij kocht zijn thuishuis in de Eurowoningen. De perfecte plek om kinderen op te laten groeien met vriendjes en een speelplek voor de deur en natuurlijk het zwembad op loopafstand. In 2018 kwam er de woning aan de Dalmatië op zijn pad en kocht hij ook dit huis. Na de aankoop in 2018 is er ruim een jaar verbouwd. De woning is voorzien van vloerisolatie en de open stalen trap is vervangen door een dicht exemplaar. Die trap is andersom is geplaatst waardoor er ruimte ontstond voor een toilet in de ruimte onder de trap. Een andere mooie oplossing is gevonden voor de garderobe van de studio. Die is gerealiseerd door in de kast van de cv een extra wand te plaatsen. Die kan weggedraaid worden voor het onderhoud van het verwarmingsinstallatie.
Waar moet je rekening mee houden bij gedeelde bewoning?
Met een Eurowoning kan veel. Ook het realiseren van meerdere wooneenheden is mogelijk. Bijvoorbeeld een kangoeroewoning waarbij twee generaties onder één dak wonen of een kamer voor een inwonend student. Dat kan voordelen bieden, je bespaart kosten en er is iemand dichtbij die een oogje in het zeil houdt of gewoon omdat het gezellig is. Maar er moeten wel zaken geregeld worden. Zo heeft de gemeente altijd een rol bij het splitsen van een woning. Er is vaak een splitsingsvergunning, een omgevingsvergunning en/of een woningvormingsvergunning nodig. De ervaring die Olle heeft is dat de woningen niet kadastraal gesplitst mogen worden. Wel kan één partij de woning kopen en een deel verhuren. Let op! Als er een hypotheek op de woning rust is er toestemming nodig van de geldverstrekker (meestal de bank). Neem voor meer informatie hierover contact op met je financieel adviseur of vraag het aan Folkert, de financieel expert bij het Buurtteam Eurowoningen Toekomstbestendig.