Meten is weten! Om inzicht te krijgen in je energieverbruik kun je bij het Buurtteam een koffertje lenen met luchtkwaliteit- en energiemeters. Ontdek de grote energieslurpers en sluipverbruikers in huis. En hoe gezond is de luchtkwaliteit in de woning? Ga aan de slag met energie- en luchtkwaliteitsmeters voor meer inzicht. Makkelijk online te bestellen of te lenen via het Buurtteam. Interesse? Stuur een e-mail naar info@eurowoningentoekomsbestendig.nl
Welke apparaten zijn interessant om te meten?
- Wasdroger
- Wasmachine
- Elektrische radiator
- Waterkoker
- Koffiezetapparaat
Het kan zijn dat je ontdekt dat je wasmachine veel stroom verbruikt. Oude apparaten zijn vaak minder duurzaam dan nieuwere versies. Zo zit er bij wasmachines wel 20% verschil in het elektriciteitsverbruik als je kijkt naar de energielabels A en F. Ook al werkt je wasmachine nog prima, toch kan het interessant zijn om te kijken naar een nieuwe wasmachine met een beter energielabel. Over het algemeen verbruikt een gemiddelde wasmachine ongeveer 1 kWh per wasbeurt. Wellicht kom je erachter dat het ECO programma van de wasmachine echt veel minder energie verbruikt. Het gemiddelde aantal wasbeurten per jaar is 220 wasbeurten. Dit betekent dat je gemiddelde jaarverbruik met een wasmachine 220 kWh is.
Hoe meet je de luchtkwaliteit?
Met een luchtkwaliteitsmeter kun je de kwaliteit van de lucht in verschillende ruimtes in je huis meten? Plaats het apparaat bijvoorbeeld eens in je slaapkamer, de woonkamer of de keuken. Met de luchtkwaliteitsmeter kun je in huis de temperatuur, de luchtvochtigheid en CO2-gehalte meten. Voor gebruik, plaats de meter op verschillende plaatsen in je woning. De stekker in het stopcontact is het enige dat je hoeft te doen. Het verbeteren van de luchtkwaliteit in de woning is door goed te gaan ventileren.
CO2 in de woning
Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op.
-> CO2 minder dan 800 PPM: de ruimte is goed geventileerd
-> CO2 800 – 1200 PPM: ventileren is gewenst
-> CO2 meer dan 1200 PPM: ventileren is noodzakelijk
TVOC in de woning
Misschien weet je het niet, maar we hebben dagelijks te maken met vluchtige organische stoffen (VOS of TVOC). Deze stoffen zijn om ons heen aanwezig zonder dat we het weten en kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Het is daarom goed om te weten wat vluchtige organische stoffen eigenlijk zijn. Vluchtige organische stoffen zijn meestal gemakkelijk te herkennen. Je kunt deze stoffen vooral herkennen door bijvoorbeeld hun sterke geur. Enkele voorbeelden waarvan vluchtige organische stoffen kunnen vrijkomen zijn onder andere: brandstoffen of gas, verf, inkt, schoonmaakmiddelen, make-up en andere beauty producten, luchtverfrissers, insectenspray, bouwmaterialen en bijvoorbeeld lijm.
TVOC < 0,3 mg/m³ : luchtkwaliteit is zeer goed
TVOC 0,3 – 1.0 mg/m³ : luchtkwaliteit is goed
TVOC 1,0 – 3,0 mg/m³ : luchtkwaliteit is matig
TVOC 3,0 – 10,0 mg/m³ : luchtkwaliteit is slecht
Hcho in de woning
Hcho, oftewel formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Het wordt ook wel spaanplaatgas genoemd. Het is een kankerverwekkende stof. Het komt o.a. voor in lijmen, spaanplaat, UF-isolatieschuim, woningtextiel, shampoos, haarversteviger, kaarsen.
-> De overheid geeft voor Hcho als grenswaarde in een woning: 0,08 mg/m³.
Luchtvochtigheid
Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. De lucht is dan niet te vochtig en ook niet te droog, waardoor het binnenklimaat aangenaam is. Ventileren is de enige manier om dit fijne luchtvochtigheidspercentage te kunnen realiseren.
Het Meten is Weten koffertje lenen? Vul het aanvraagformulier in.