Koken op inductie is gezonder

Komende decennia stappen we in Nederland over op duurzame warmte en elektriciteit. Aardgas is dan niet meer de belangrijkste brandstof voor warmte in huis. 20% van het gas dat we voor ons huis gebruiken, gaat naar koken en douchen. Kook jij nog op gas? Dan kan je hier flink op besparen en het kan gezonder!

Onderzoek TNO
Wist je dat koken op gas nog slechter voor de luchtkwaliteit in huis is dan al werd vermoed? Dat blijkt uit Europees onderzoek door kennisinstituut TNO. Vooral in huizen met een open keuken, zoals in de Eurowoningen is dat een probleem. TNO adviseert om op inductie te koken en geen recirculatie-afzuigkap te gebruiken.

Het probleem ontstaat niet alleen ín de pan, maar bij koken op gas ook al onder de pan. Bij koken op gas ontstaan stikstofdioxide en ultrafijnstof. Bij mensen die op gas koken, hebben kinderen 20 procent meer kans op luchtwegklachten.

Voordelen inductiekookplaat

  • werkt nauwkeuriger
  • het is veiliger omdat je niet werkt met open vuur
  • de kookplaat zelf houdt geen warmte vast wat veilig is voor kinderen en senioren
  • rendeert meer dan gas: 80 tot 90 procent van de gebruikte energie wordt omgezet in warmte in de pan. Bij gas is dat 50 à 60 procent
  • makkelijk schoon te houden
  • Koken op inductie is goedkoper
  • De inductiekookplaat is makkelijk schoon te maken en te houden.
    (bron AD – 8 november 2023)

Overstappen op inductie koken, wat moet er gebeuren in je woning?
De inductieplaat:
Ten eerste natuurlijk de inductieplaat zelf. Inductieplaten zijn er in verschillende maten en soorten, variërend van 2 tot 5 kookzones. In een nieuwe kookplaat investeer je gemiddeld € 600,-.

Stroomaansluiting: Check hoeveel vrije groepen er nog beschikbaar zijn in je meterkast. Afhankelijk van het type inductiekookplaat heb je 1, 2 of 3 groepen in je meterkast nodig. Het kan daarom zijn dat je meterkast uitgebreid moet worden. Daarnaast moet je een aparte stroomdraad van de meterkast naar je inductiekookplaat, met een speciaal stopcontact voor de ‘perilex’-stekker van je kookplaat, laten plaatsen. Je investeert hier gemiddeld € 600,- in.

Het kan zijn dat de aansluiting op het stroomnet verzwaard moet worden. Dit is van toepassing als er nog een aansluiting zit van 1x25A. Deze moet dan omgezet worden naar 1x35A of 3x25A. In het verzwaren van je aansluitingen investeer je gemiddeld € 200,-.

Check je pannen: Inductie werkt met een magnetisch veld. Pannen moeten daarom een ijzeren laag in de bodem hebben. Ook gietijzeren pannen zijn geschikt. Vaak wordt gedacht dat de bodem van de pan helemaal vlak moet zijn, maar dat hoeft niet. Een pan waarvan de bodem krom getrokken is, werkt gewoon, maar kan wel voor gewiebel of krassen zorgen. Moet je nieuwe pannen kopen? Let dan op het onderstaand symbool van een spoel. Deze pannen met dit symbool zijn geschikt voor inductie. Nieuwe pannen verschillen in prijs van enkele tientjes tot honderden euro’s per pan. Gemiddeld investeer je €100,- in nieuwe pannen. De bovengenoemde prijzen zijn schattingen, de werkelijke kosten kunnen afhankelijk van de situatie afwijken.
(bron Natuur en Milieu)