“In de Eurowoningen wonen gelukkige mensen”

Als je op het voetpad aan de Torenakkerweg langs de eurowoningen loopt dan valt er een bouwkeet op. Wandel je het plein van de Calabrie op dan staat er ter hoogte van huisnummer 8 een dixie en een goed gevulde afvalcontainer. Dat maakt nieuwsgierig, hier zijn ze rigoureus bezig. 

Graag in een Eurowoning wonen
Al in oktober 2022 zochten Mark en Anne contact met het Buurtteam. Ze hadden net een eurowoning in onze wijk gekocht. De vorige eigenaar was een bewoner van het eerste uur en alles was gedateerd. Met een grondige verbouwing maken ze er hun droomhuis van voor het gezin met twee jonge meiden.
 

Als klein meisje uit Leusden Zuid merkte Anne op dat haar vriendinnetjes uit de Eurowoningen “gelukkige mensen” waren. Die indruk blijft je natuurlijk bij als je zelf vanuit Utrecht naar Leusden wil verhuizen. Dan ga je in de wijk van gelukkige mensen woningen bekijken. Al twee keer eerder was het bod niet geaccepteerd maar de derde keer was het raak. Dat er alles aan het huis moest gebeuren schrikte niet af. Daar hadden ze al ervaring mee.  

Inspiratie opdoen
Inspiratie heeft het stel opgedaan via de woningverkoopsite Funda en de site Eurowoningen Toekomstbestendig. Daar staat ook het verhaal van Luc en toen ze voor zijn huis aan de Finnmark nog een bouwkeet zagen staan van Meesterbouwer (aannemer die ook de verbouwing bij Mark en Anne uitvoert) was het contact snel gelegd. Luc en buurmannen Edu en Olaf inspireerden het stel hoe de verbouwing grondig aan te pakken. Alleen de buitenmuren en de verdiepingsvloeren bleven staan. Op de slaapverdieping staan nu al weer de muren van de 3 slaapkamers en de badkamer. Bij de inrichting wordt rekening gehouden met het woongebruik in de toekomst. Zo kan op de begane grond op termijn eenvoudig  een ouderslaapkamer gerealiseerd  worden. Er komen nieuwe kozijnen en al het leidingwerk is vervangen. Eerst was het idee om stap voor stap toe te werken naar een warmtepomp. Een opmerking van de installateur gaf te denken en binnenkort wordt er een full-electric warmtepomp geïnstalleerd. Daarbij komt er een warmte terugwin installatie die de gebruikte, warme lucht afvoert en verse, koude lucht het huis in laat stromen.  

Wat nog meer
Zijn er dan nog wensen? Ja die zijn er. Op dit moment liggen er nog geen zonnepanelen op het dak maar deze staan wel op het lijstje. Verder werkt het stel aan een gemoedelijke plek voor hun dochters om op te groeien. Een fijn huis in een mooie groene omgeving.
 

 Aanvulling werking warmte terugwin installatie:
Ventilatiekanalen zorgen voor aan en afvoer van lucht. In een goed geïsoleerde woning komt weinig frisse lucht binnen. Een gebrek aan ventilatie kan voor gezondheidsproblemen zorgen. De warmte terugwin installatie lost dit op door de warme, vervuilde binnenlucht af te voeren. De warmere lucht, die uit de woonkamer wordt afgevoerd, verwarmt tijdens het transport naar buiten alvast de naar binnenstromende frisse lucht op. Hiermee wordt ook energie bespaart. Frisse, droge lucht wordt nl sneller verwarmd dan vochtige lucht.