Duurzame energie: een uitdaging voor ons allemaal?

In 2023 schrijft Sylvia de Goede, Begeleider Inclusiviteit verbonden aan Eurowoningen Toekomstbestendig inspirerende artikelen over vragen rondom de energietransitie die ze in de dagelijkse praktijk tegenkomt.

Verduurzaming, het gesprek van de dag
‘Hoelang duurt het voordat ik de investering in mijn zonnepanelen terugverdien?’, ‘Hoe krijgen we de maandelijkse lasten omlaag?’. ‘Iedereen praat over de energietransitie maar ik vind het maar een hoop gedoe’. ‘Ik zou wel iets willen doen maar weet niet goed wat of waar te beginnen’.
Zomaar wat uitspraken die je tegenkomt in een gesprek over de energietransitie met familie, vrienden, collega’s en buren. Aangewakkerd door de sterk gestegen energieprijzen is het isoleren van de woning en de overgang naar duurzame energiebronnen (zoals zonne-energie en waterkracht) hét onderwerp van gesprek. In onze wijk Rozendaal in Leusden wordt dit gesprek versterkt door het project ‘Eurowoningen Toekomstbestendig’. Daarbij wordt succesvol ingezet op energiebesparende maatregelen. Vanuit ‘inclusiviteit’ (geen uitsluiting) wordt er ingezet op ‘iedereen kan meedoen’.

Consuminderen of kosten besparen
Bij energietransitie gaat het niet alleen om de praktische uitvoerbaarheid (techniek en geld). Het gaat ook over de vraag hoe wij de samenleving hebben ingericht en hoe we omgaan met schaarste en bronnen. Hebben we een focus op het besparen van de energiekosten en het inzetten van alternatieve energiebronnen maar blijven we ook consumeren of passen we ons gedrag aan? Vol trots werken aan het energieneutraal maken van je huis maar tegelijkertijd twee keer per jaar met het vliegtuig op vakantie en de auto pakken als je ook kan fietsen. Dat voelt tegenstrijdig. Dit soort vragen raakt ons persoonlijke leven en hoe we dat nu ingericht hebben. Dat maakt dat de energietransitie een sociaal maatschappelijk vraagstuk is met complexe vragen. Hierop antwoord vinden vraagt ook tijd en is voor iedereen persoonlijk.

Praat mee
Namens het Buurtteam en de gemeente nodigt Sylvia de Goede alle buurtgenoten uit het gesprek hierover aan te gaan. De komende maanden wordt dat gesprek op verschillende manieren gefaciliteerd. Hou voor data en locaties de agenda op de website in de gaten. Ideeën hierover of reacties op deze blog zijn van harte welkom. Stuur een e-mail naar info@eurowoningentoekomstbestendig.nl