Cv-ketel vervangen, wat te doen?”

Het beantwoorden van deze vraag is niet zo eenvoudig. Weliswaar is het de bedoeling dat alle Nederlanders te zijner tijd van het aardgas afgaan, maar het is de vraag of jouw woning daar nu al geschikt voor is. Om van het aardgas af te kunnen is het van groot belang dat jouw woning goed geïsoleerd is.

Warmtepomp/Hybride warmtepomp vanaf 2026
De overheid heeft bepaald dat vanaf 2026, wanneer jouw cv-ketel aan vervanging toe is, er tenminste een hybride warmtepomp geïnstalleerd moet worden voor het verwarmen van woningen. Een goed geïsoleerd huis kun je warm krijgen met een watertemperatuur van 35 tot 55 graden. Dat is de temperatuur die een warmtepomp levert. In het geval van een hybride warmtepomp heb je het over een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De cv-ketel, die op aardgas werkt, springt bij wanneer het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook voor warm kraanwater. Maar de bedoeling is om uiteindelijk van het aardgas af te gaan. Met een all-electric warmtepomp kun je van het aardgas af en dat is uiteindelijk de bedoeling. Een aantal wijkgenoten heeft inmiddels de overstap gemaakt naar een all-electric warmtepomp of willen deze stap gaan zetten. De warmtepomp werkt in combinatie met Laag Temperatuur afgiftesystemen. Voor de keus die je wilt maken is het raadzaam te overleggen met jouw installateur. Voor achtergrondinformatie, neem eens een kijkje op een van de volgende websites:

Milieu Centraal        
Vereniging Eigen Huis

Goed om te weten:
Subsidie Eurowoningen voor all-electric warmtepomp en het aardgasvrij maken van de woning
Onze wijk is 1 van de 64 proeftuinen in Nederland om te leren hoe we versneld van het aardgas af kunnen. Onze ervaringen delen we met de rest van Nederland. Dat is de reden dat er voor ons extra subsidie is te verkrijgen: wanneer je als bewoner van de Eurowoningen kiest voor een all-electric warmtepomp krijg je € 1250,- Extra subsidie. Deze subsidie komt bovenop de ISDE-subsidie. Wanneer jouw woning volledig van het gas wordt afgesloten krijg je nog eens € 2437,- extra subsidie. De bedoeling is dat we in 2030 al heel veel woningen hebben geholpen bij het aardgasvrij maken van de woning. Deze subsidie is daarom beschikbaar tot 1 juli 2030. Binnen team techniek is men druk bezig met het ontwikkelen van een stappenplan om de woning verantwoord aardgasvrij te maken. Zoals in het buurtplan is te lezen en op onze website Eurowoningentoekomstbestendig.nl is het uiteraard van belang om eerst de woning goed te isoleren.

Team Techniek is er voor jou!
Wijkgenoten van team techniek zijn ook bereid je te helpen bij het nemen van een goeie beslissing gebaseerd op jouw woning en persoonlijke situatie.  Mocht je hier gebruik van willen maken neem dan contact op met het Buurtteam Eurowoningen Toekomstbestendig via het contactformulier: www.eurowoningentoekomstbestendig.nl

Ook een vraag voor het Buurtteam? Laat het ons weten.
E-mail: info@eurowoningentoekomstbestendig.nl