Afbouw Salderingsregeling opnieuw uitgesteld

In het oorspronkelijke wetsvoorstel, dat al sinds 2020 op de plank ligt, startte de afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2023. Tot 2031 zouden mensen met zonnepanelen dan telkens 9 procent per jaar minder mogen salderen. Voor het overige gedeelte van hun zonnestroom krijgen ze dan nog een marktconforme prijs. Deze ligt straks vermoedelijk zo rond de 8 á 10 cent per kilowattuur (kWh). 

Minister Rob Jetten (Klimaat & Energie) heeft onlangs aangekondigd dat de afbouw wordt uitgesteld tot 1 januari 2025. Consumenten krijgen hierdoor nog 2 jaar langer hetzelfde tarief voor hun zonnestroom als die zij ook betalen aan hun energieleverancier. De afbouw van de salderingsregeling gaat echter wel sneller, want het salderen stopt sowieso per 1 januari 2031. 

Dit bekent dat in plaats van de oorspronkelijke 9 procent afbouw per jaar, de afbouw veel sneller gaat. In het eerste jaar, startend vanaf 1 januari 2025, is dit maar liefst 36 procent! Vanaf het jaar erop volgt de afbouw de oorspronkelijke koers van 9 procent per jaar. In 2031 verdwijnt dan ook de overgebleven 28 procent dat nog in 2030 gesaldeerd mag worden.

Lees meer