Sinds 2017 wonen Bert en zijn vrouw Ilona samen met beide dochters aan de Gironde 22. Voorheen woonde het gezin in een appartement. Ilona, de vrouw van Bert, wilde graag een tuin voor de kinderen en Bert een huis waar hij een inpandige man-cave kon realiseren. Zij gingen rond het eind van de kredietcrisis, op zoek naar een kluswoning in Leusden. Bert is zelf bouwkundige en het klussen aan zijn huis is zijn hobby. Na meerdere Eurowoningen te hebben bekeken werd het huis aan de Gironde gekocht. Omdat ze eerst wilde ervaren hoe het huis woonde zijn ze pas na een jaar plannen gaan maken voor een compleet nieuwe indeling. Op de terugweg van een vakantie in Engeland wisten ze hoe ze het hebben wilden. Thuis gekomen is Bert meteen aan de slag gegaan met het uitwerken van de plattegronden.
Voor de verbouwing werd een offerte opgevraagd bij een aannemer. Hierin was de stelpost “arbeid” zo hoog dat Bert besloot het zelf aan te pakken. Hij dacht voor de verbouwing van alle 3 de verdiepingen een jaar nodig te hebben. 14 Maanden later was het klaar.
Prefab constructie
De woningen in onze wijk Rozendaal zijn gebouwd volgens het principe van Prefab-bouw. Alle betonnen buitenwanden zijn met stalen hoekprofielen aan elkaar vastgemaakt waardoor veel constructie delen in open verbinding met elkaar staan.
Om de constructie niet aan te tasten is het belangrijk dat de buitenste constructiedelen goed kunnen ventileren. Zo voorkom je dat de stalen verbindingsstukken wegroesten. De verticale balkonplaat van het balkon aan de voorzijde is hiervan een zichtbaar voorbeeld. Deze zit vast met een hoekprofiel aan je balkonwand. Die wil je niet doorgeroest hebben. (foto boven de kozijnen gebruiken)
Isolatie slaapkamer met voorzetwand
Situatie borstwering boven kozijn woonkamer
Isoleren
Vanuit zijn achtergrond en ervaring is Bert zijn woning aan de binnenkant gaan isoleren. Op de begane grond is hij begonnen met het wegslaan van alle binnenmuren. De nieuwe muren zijn opgetrokken uit celbetonblokken. Deze blokken zijn brandveiliger, meer geluidsdicht en hebben een betere vochtabsorptie dan de bestaande wanden opgetrokken uit gipsplaat. Ook is alle elektra vervangen en is er een nieuwe vloerverwarming gelegd. Na de begane grond waren de slaapkamers van de meiden op de bovenste etage aan de beurt. Hier hebben de zijmuren een geïsoleerde voorzetwand gekregen van steenwol en een dampremmende folie. Daar tegenaan een osb-plaat en gipsplaten die strak zijn gestukt. Door de osb-plaat kan er makkelijker iets aan de muur hangen zonder dat je gebruik hoeft te maken van hollewand-pluggen. Voor de isolatie van de koof boven de kozijnen en de borstwering is ook gebruik gemaakt van steenwol en een dampremmende folie. Een volgende keer zou Bert de borstweringen met cellenbetonblokken optrekken omdat je dan van de huidige open constructie een degelijke spouwmuur maakt.
Uiteindelijk kreeg ook de woonetage een make-over waarbij alles goed geïsoleerd is.
Naast de isolatie van de borstweringen en de muren, is er compriband in de profielen van de 50 jaar oude aluminium kozijnen aangebracht. Compriband is een voegafdichtingstape die uitzet. Nu heeft de woning in de winter veel minder vocht op de kozijnen, waardoor er een aangenaam woonklimaat gecreëerd wordt.
Gezonder binnenklimaat
Bert gaat niet voor het maximale isolatieresultaat met mechanische ventilatie. Zijn werk- en woonervaring leert dat dan de lucht in huis erg droog wordt. Dat voorkom je met natuurlijke ventilatie. Bovendien wil hij het wooncomfort niet afmeten aan de 3 weken in de zomer dat het erg warm is en de 3 weken in de winter wanneer het vriest. Een aangenaam huis voor de overige 46 weken vindt hij belangrijker. In zijn vorige nieuwbouwappartement heeft het gezin ervaren welke negatieve gevolgen mechanische ventilatie had op de gezondheid van zijn vrouw en dochter. In zijn toenmalige nieuwbouwwoning was de luchtvochtigheid met gemiddeld 30%, veel te droog. Op de Gironde ligt deze mooi tussen de 40 en 60%. In het eerste jaar van bewoning was de luchtvochtigheid boven ruim 70% en was het 15 graden in de winter. Na de isolatie is de luchtvochtigheid met ruim 10% gedaald en de tempratuur 17 graden zonder stoken. Je ervaart nu een aanzienlijk prettiger binnenklimaat. De beruchte schimmelplekken in de hoeken zijn nu ook verholpen.
Voor Bert is het een bewuste keuze dat hij voorlopig niet van het gas af kan. Het doel was een eurowoning uit de jaren 70 omtoveren tot een familiehuis met veel wooncomfort en een laag energieverbruik. En dat is gelukt. Het resultaat mag er zijn. Het is een mooie strakke gezinswoning geworden.
Bert borrelt van de ideeën voor nog meer verbeteringen. Op dit moment legt hij de laatste hand aan de twee schachten die van boven naar beneden door de woning lopen die in open verbinding staan met de kruipruimte. Ook deze zijn voorzien van steenwol (ook brandvertragend) met een dampremmende folie en zijn klaar om afgewerkt te worden met een akoestische wandplaat. Al het geklus brengt kennis over de Eurowoningen die Bert graag met zijn wijkbewoners deelt.
Tips van Bert:
Kruipruimte
Als je de kruipruimte isoleert breng dan ook ventilatie aan. In de funderingsbalk aan de straatzijde zit een gat dat je voor dat doel kan gebruiken. Je hoeft dan niet te boren. In de funderingsbalk achter zit ongeveer 70cm uit de hoek (van de schuine tussenwand of anders trapzijde) een uitsparing onder de funderingsbalk. Ook hier hoef je niet te boren.
Bert heeft nog geen kruipruimte isolatie, maar de ventilatie is al wel gemaakt. Ook is is de kruipruimte schoongemaakt, de grond ge-egaliseert en liggen er twee grote bouwzeilen over de aarde. Daar bovenop liggen oude tuintegels. Sindsdien is de kruipruimte droog. Dit scheelt in optrekkend vocht via de schachten naast de trap. Deze schachten zijn een energielek.
Isolatietape
Ik heb 20mmx20mm compriband gebruikt in de bovendorpel van de schuifpuien en ramen. In de profiel zit een lipje net boven de schuivende deel, en strak daarboven heb ik de compriband alleen over de te openen deel geplakt. Zo heb je nauwelijks tocht over de schuivende deel.
In de verticale deel van de vaste kozijn zit nu compriband 10mmx10mm geplakt. Dus als het schuifpui of raam dicht gaat kan ook geen tocht door de bewegende delen komen. Dit heeft Bert afgelopen winter voordeel een mooi gasvoordeel opgeleverd.
Fundering isoleren
De tuin is opnieuw betegeld. Daarbij is ook de funderingsbalk aan de buitenzijde achter de woning geïsoleerd. Gebruik daarvoor een PIR-plaat, deze lusten de muizen niet en piepschuim eten ze wel. Komende winter Bert experimenteren hoe de vloer in de winter achter aanvoelt.
Thermometers en vochtmeters
Op elke verdieping is er een themometer en een vochtmeter. In ons huis heeft elke verdieping zijn eigen klimaat. Bert houdt dit regelmatig in de gaten. Als het vochtgehalte te hoog wordt gaat er 5 minuten een schuifpui of raam open om te ventileren. Zo blijft de lucht in balans.
Er zijn wel meer dan 100 plannen mogelijk!! ieder kent zijn eigen verhaal. In mijn werkkring wordt geadviseerd om eerst je woning bouwkundig (isolatie) op orde te brengen en nog even te wachten met de installatietechniek. Zij geven aan dat er nog een paar jaar nodig is voor een goede doorontwikkeling! 10 jaar geleden wisten we nog niet wat we nu weten en over 10 jaar is vandaag weer achterhaald. Bewustwording is zeker een feit.