Voor de deur van de Finnmark 13 staat al een paar maanden een bouwkeet/schaftkeet en lopen bouwvakkers in en uit. De eurowoning die Luc Bos in 2019 kocht wordt compleet verbouwd. De huidige eigenaar is zelf stedenbouwkundige en architect. Hij heeft voor de keuze gestaan een kavel te kopen om er een nieuw huis op te zetten of om een woning te kopen in een fantastische wijk waarvan de sociale en stedenbouwkundige structuren hun waarde hebben bewezen. De keuze viel op de tweede optie. Vanwege de stedenbouwkundige opzet van de wijk Rozendaal met al het groen en de sociale samenhang van de wijk werd het een eurowoning.
Rietveld
Voor de indeling van het huis heeft Luc zich laten inspireren door de uitgangspunten van architect Rietveld, in het midden, daar waar het minste licht is, het kernhuis. Deze zone bevat alle voorzieningen zoals de trap, de keuken en de badkamer. Daaromheen richting de randen en de natuurlijke lichtinval de zones voor ontspanning en ontmoeting, de zithoek, de eettafel en in de tuinkamer een ruimte om te relaxen en muziek te luisteren.
Energiebespaaradvies
Uitgangspunt voor alle inspiratie is een energiebespaaradvies geweest dat is opgemaakt door IkwillWat, het energieloket van de gemeente Leusden. Het doel was om de woning te verduurzamen en er een nieuw huis van te maken.
Een bijzonder toegepaste oplossing is dat het oorspronkelijke hetelucht verwarmingssysteem gebruikt wordt om de woning te verwarmen, ventileren en te koelen. Deze oplossing is uitvoerig doorgesproken met de energieadviseur, de installateur en de bewoner. Op het nieuwe dak met dakisolatie komen zonnepanelen. De vloeren zijn geïsoleerd en de muren zijn van binnenuit verduurzaamd. Alle kozijnen worden vervangen door kunststof met triple glas. Een totale make-over.
Omdat in de nieuwe situatie de energie wordt opgewekt door de eigen zonnepanelen vergt het wel aanpassingen in het stroomverbruik. De panelen wekken immers energie op als het licht is en dus zal straks ook de wasmachine overdag gaan lopen en niet meer in de daluren van het stroomnetwerk.
Vertrouwen in de aannemer
Een goede basis voor een succesvolle renovatie ligt in de samenwerking tussen de aannemer en de opdrachtgever. Luc heeft ervoor gekozen niet voor alles de laagste prijs te willen maar om vooral te gaan voor een goede relatie. En dat werkt. De communicatie verloopt prettig, het afwerkingsniveau is hoog en bij vragen weten ze elkaar te vinden. Luc vindt het ook fijn dat de aannemer de regie voert. Hij is diegene die alle werkzaamheden op elkaar afstemt en zorgt dat er voortgang is. Zo wordt Luc ontzorgt in een periode waarin toch al veel keuzes gemaakt moeten worden.
Bouwperiode
Alle werkzaamheden nemen een periode van zo’n 4 maanden in beslag waarin het huis volledig gestript en weer opgebouwd wordt.
Het resultaat zal een energiezuinige tussenvilla zijn, volledig afgestemd op de wensen van zijn bewoner en klaar voor de toekomst.