Aan het woord: Judith van Barlingen

Op de Bohemen 31 woont Judith van Barlingen met haar man Martijn en hond Lucky. Na 15 jaar bewoning was de keuken uit de tijd van de vorige bewoners toe aan vervanging. Maar dan moest ook de vloer, en zo kwam van het een het ander. Om ook het wooncomfort te verbeteren en het huis door betere isolatie toekomstklaar te maken zijn ook het dak, alle kozijnen en de koven boven en onder de ramen vervangen. De kruipruimte is een paar jaar geleden al geïsoleerd. Omdat de kosten bij een dergelijke verbouwing oplopen heeft Judith ervoor gekozen om de binnenmuren niet te isoleren maar wel al het leidingwerk in de twee centrale schachten aan te pakken.

Door al deze maatregelen is het wooncomfort aanzienlijk verbeterd. Het huis is klaar voor de 21e eeuw en heeft een frisse look and feel. Door de nieuwe (kunststof) kozijnen is het verkeersgeluid van de drukke Noorderinslag nauwelijks meer te horen. Judith is blij met alle klussen die ze hebben laten uitvoeren. Voor haar voelt het haast alsof ze in een nieuw huis woont op haar vertrouwde plek in Leusden.

Nadat de kozijnen met triple glas in een week tijd geplaatst zijn is een plaatselijke aannemer met ervaring in het verbouwen van Eurowoningen aan de slag gegaan. In drie weken tijd zijn daarna alle koven geïsoleerd is de thermostaat naar de binnenmuur gezet en zijn er leidingen vervangen. Zo is ook de thermostaat verplaatst naar de schacht bij de trap. Doordat de buren de verwarming hoog hadden staan en de muur warm was sloeg de thermostaat niet aan. Dat probleem is nu opgelost. Na de aannemer is in een week tijd de vloer gelegd en zijn de muren gedaan waarna de keuken kon worden geplaatst.

In 2009 zijn alle ramen opgewaardeerd naar HR++. Toch zijn deze nu vervangen door volledig nieuwe kunststofkozijnen. Waarom? Judith geeft aan dat geïsoleerde kozijnen met triple glas in combinatie met het isoleren van de koven boven en onder de kozijnen echt een verschil maakt in het wooncomfort. Ook is het heerlijk dat de schuifdeuren makkelijk open en dicht gaan en dat de beveiliging van de pui verbeterd is. Wel een punt van aandacht is de ventilatie. Vooral op de bovenste verdieping waar niet alle slaapkamers in gebruik zijn lopen de CO2 waardes (te) hoog op. De tip van Judith richting het buurtteam is om hier meer aandacht aan te besteden. De website en de webinars van het buurtteam heeft ze inspirerend gevonden, een duwtje in de rug om als je verbouwplannen hebt het meteen goed te doen. Wat ook geholpen heeft is een buurvrouw die met het opvragen van offertes een voortrekkersrol genomen heeft.

De verbouwing is gefinancierd met een extra hypotheek. In hoeverre alle extra maatregelen de energierekening omlaag brengt en of dit opweegt tegen de extra maandlasten, daar kan Judith nog geen uitspraak over doen. Daarvoor is het nog te kort geleden. Maar gezien de energiekosten die in 2022 omhoog schieten heeft ze daar goede hoop op. Maar ook op de Bohemen 31 ligt er een plaid op de bank, is de oude vriezer vervangen en wordt de wasdroger beperkt gebruikt.

Afgelopen maand is bekend geworden dat de wijk Rozendaal een pilot wijk wordt voor aardgasvrij wonen. Wat vindt Judith hiervan? Dat is lastig. Ondanks alle maatregelen die ze hebben laten uitvoeren denkt Judith niet dat haar huis klaar is om van het gas af te gaan. Ze betwijfelt of dat financieel haalbaar is. Wel vindt ze dat het buurtteam meewerkt aan een stuk bewustwording en is ze blij met alle informatie.