In een van de huizen in onze groene wijk woont Nan van Dalen, een vriendelijke dame op leeftijd, in haar gezellige huis aan de Calabrië. Wij hadden een leuk gesprek met Nan over hoe het is om als senior te wonen in een Eurowoning.
Nan woont al lang in onze wijk. Eerst met haar man en kinderen en nu alleen. Het is fijn dat de kinderen in de buurt wonen maar ze is graag zelfstandig en actief.
In beweging blijven
Het wonen in een eurowoning houdt Nan jong. De trappen dwingen haar in beweging te blijven en zodra het zwembad open is maakt ze er gebruik van. Door de ligging van de wijk, dicht bij de Hamershof en de Biezenkamp is het makkelijk boodschappen doen. Mochten de trappen in de toekomst een bezwaar worden dan is het altijd mogelijk om beneden te gaan slapen. Niet dat het van toepassing is maar al zou ze willen, in de huidige huizenmarkt is er in Leusden geen andere woning beschikbaar dus verhuizen is eigenlijk geen optie.
Een gemeenschap van alle leeftijden
Het plein waar Nan woont, is een mix van jong en oud. Ze waardeert de diversiteit van haar buurt. De oudere bewoners van het plein zoeken elkaar op en delen ideeën. Een paar jaar geleden hebben ze een lijst gemaakt hoe ze elkaar konden helpen. Op de lijst staan zaken als het doen van kleine klusjes, samen eten of het aanbod om iemand naar een doktersafspraak of ziekenhuis te brengen. Nan geeft aan dat er niet veel gebruik van wordt gemaakt maar dat het fijn is te weten dat er mensen om haar heen wonen die ze kan benaderen met vragen of als ze hulp nodig heeft. Ze merkt niet veel van sociale controle maar weet dat die er wel is en dat geeft haar een veilig gevoel.
In het voorjaar was Nan bij het gesprek dat buurtbegeleider Jos Smook samen met inclusiviteitsbegeleider van de Eurowoningen Sylvia de Goede voor een paar senioren uit de wijk aanging om te horen waar deze groep behoefte aan heeft en hoe ze staan ten opzichte van de energietransitie. Ze vond het geweldig om mensen van haar eigen leeftijd en dezelfde woonsituatie te ontmoeten. De ontmoeting gaf de gelegenheid om gerichte vragen te stellen en ideeën uit te wisselen. Deze gezellige bijeenkomst benadrukte hoeveel ze eigenlijk gemeen hebben. Ook was het mooi te horen hoe iedereen met kleine en grote energiebesparende maatregelen zijn of haar steentje wil bijdragen. De energietransitie leeft ook bij deze doelgroep.
Maatschappelijk betrokken
Nan was ooit voorzitter van een organisatie die activiteiten organiseerde voor ouderen en kwetsbaren in Leusden. Ze heeft zichzelf altijd ingezet voor maatschappelijke betrokkenheid. De organisatie bestaat inmiddels niet meer maar veel van de activiteiten zijn overgenomen door de Lariks. Nan is blij dat ze in Leusden veel doen voor de ouderen in het dorp maar merkt dat ze soms informatie mist over gemeentelijke activiteiten en evenementen. De Leusdense Courant, die ze vroeger ontving, bereikt haar niet meer. Dit maakt haar soms onwetend over dingen die er in haar omgeving gebeuren, zoals evenementen in het wijkcentrum in de oude muziekschool. Dat is jammer.
Energiebewust Leven
Nan wil bijdragen aan een energiezuinige wereld. Ze heeft niet alleen zonnepanelen geïnstalleerd, binnenkort isoleert ze ook haar kruipruimte. Ze let ook op hoeveel water ze verbruikt en stookt haar huis niet te warm. Als het koud is kan je ook een dikke trui aan doen is haar stelling. Zelf is ze zo opgevoed en ze herkent bij haar leeftijdsgenoten hetzelfde gedrag. Vroegen kon je niet anders en bovendien wen je eraan als je je verwarming niet warm opstookt naar 21 graden celsius
Nan kijkt vooruit naar de toekomst, waarin ze graag in haar huis wil blijven wonen. Ze is vastbesloten om haar energiezuinige levensstijl voort te zetten en hoopt dat anderen ook hun steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan. Met haar positieve houding en betrokkenheid bij de gemeenschap is ze een inspirerend voorbeeld.