Ventilatiesysteem

Wat is belangrijk voor een goede ventilatie?
Ventilatie is het vervangen van gebruikte binnenlucht door verse, schone buitenlucht. Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf door deuren, ramen, kieren en spleten in muren en daken. Zo ook bij de originele Eurowoningen. Maar omdat we meer en beter isoleren moeten we ventilatie zelf gaan regelen. Anders komt er in de woning een ongezond en vochtig klimaat.

Ventilatie gebeurt hoofdzakelijk door twee ventilatiesystemen: type C (mechanische ventilatie) en type D (balansventilatie). Het plaatsen van een ventilatiesysteem is een ingrijpende maatregel om door te voeren in de woning. Er moeten toe- en afvoerbuizen worden aangelegd vanuit de koof naar verschillende ruimtes in de woning.

Hoe werkt mechanische ventilatie (type C)?
Bij een mechanische ventilatie wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd, dat wil zeggen door een ventilator in de ventilatie-unit. De toevoer van verse lucht via roosters gebeurt in de droge ruimtes zoals de tuinkamer, de woonkamer en de slaapkamers.

De meest voorkomende roosters zijn zelfregelend. Roosters die je zelf handmatig opent of sluit komen minder voor. De afvoer van vervuilde of gebruikte binnenlucht gebeurt mechanisch via luchtroostertjes in natte ruimtes zoals keuken, badkamer en het toilet. Mechanische ventilatie kan worden uitgebreid met CO2 en vochtsensoren. Dit betekent dat de afvoer op gecontroleerde wijze gebeurt. Naargelang de situatie passen de sensoren de ventilatie aan.

Hoe werkt balansventilatie (type D)?
Bij een balansventilatie gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht én de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren in de ventilatie-unit. Hier komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen. Deze bevinden zich op het dak of in de muur. Ook hier komt de verse buitenlucht terecht in de droge ruimtes zoals tuinkamer, de woonkamer en de slaapkamers.

Ook de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes verdwijnt via ventielen. Deze vorm van ventilatie voert dus op volledig mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt dit ook wel balansventilatie genoemd.

Balansventilatiesystemen zijn uitgerust met warmteterugwinning. De afgevoerde lucht die van binnen naar buiten wordt afgezogen is doorgaans veel warmer dan buitenlucht die binnenkomt. Het ventilatiesysteem geeft de warmte van deze afgezogen binnenlucht af
aan de aangezogen buitenlucht. Zo is het verlies van warmte tot een minimum beperkt.

Belangrijk: afstelling en reiniging
Een ventilatiessysteem werkt alleen bij een goede afstelling en onderhoud van de ventilatiekanalen. Dat laatste is iets dat veel mensen nog weleens vergeten. Jaarlijks onderhoud is noodzakelijk voor echt een gezond binnenklimaat.

Ventilatie – Type

ORIGINEEL

 Type A

SCENARIO BETER

Type D

SCENARIO GOED

Type C

SCENARIO BEST

Type D

Overige maatregelen

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.