Veelgestelde vragen

Ik heb een nieuwe ketel nodig. Wat kan ik het beste doen?

Het beantwoorden van deze vraag is niet zo eenvoudig. Weliswaar is het de bedoeling dat alle Nederlanders te zijner tijd van het aardgas afgaan, maar het is de vraag of jouw woning daar nu al geschikt voor is. Om van het aardgas af te kunnen is het van groot belang dat jouw woning goed geïsoleerd is.

 

Warmtepomp/Hybride warmtepomp vanaf 2026

De overheid heeft bepaald dat vanaf 2026, wanneer jouw CV-ketel aan vervanging toe is, er tenminste een hybride warmtepomp geïnstalleerd moet worden voor het verwarmen van woningen Een goed geïsoleerd huis kun je warm krijgen met een watertemperatuur van 35 tot 55 graden. Dat is de temperatuur die een warmtepomp levert. In het geval van een hybride warmtepomp heb je het over een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De cv-ketel springt bij wanneer het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook voor warm kraanwater. Maar de bedoeling is om uiteindelijk van het aardgas af te gaan. Met een all electric warmtepomp kun je van het aardgas af. Een aantal wijkgenoten heeft inmiddels de overstap gemaakt naar een all electric warmtepomp of willen deze stap gaan zetten. De warmtepomp werkt in combinatie met Laag Temperatuur afgiftesystemen.

Voor achtergrondinformatie is het aan te bevelen de site van Milieucentraal of Vereniging Eigen Huis te bekijken:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/warmtepomp-duurzaam-elektrisch-verwarmen/

https://www.eigenhuis.nl/verduurzamen/maatregelen/duurzaam-verwarmen

Voor de keus die je wilt maken is het raadzaam te overleggen met jouw installateur.

 

Subsidie Eurowoningen voor all electric warmtepomp en het aardgasvrij maken van de woning

Onze wijk is 1 van de 64 proeftuinen in Nederland om te leren hoe we versneld van het aardgas af kunnen. Onze ervaringen delen we met de rest van Nederland. Dat is de reden dat er voor ons extra subsidie is te verkrijgen: wanneer je als bewoner van de Eurowoningen kiest voor een all electric warmtepomp krijg je € 1250,- Extra subsidie. Deze subsidie komt bovenop de ISDE-subsidie. Wanneer jouw woning volledig van het gas wordt afgesloten krijg je nog eens € 2437,- extra subsidie. De bedoeling is dat we in 2030 al heel veel woningen hebben geholpen bij het aardgasvrij maken van de woning. Deze subsidie is daarom beschikbaar tot 1 juli 2030.   

Binnen team techniek is men druk bezig met het ontwikkelen van een stappenplan om de woning verantwoord gasloos te maken. Zoals in het buurtplan is te lezen en op onze website Eurowoningentoekomstbestendig.nl is het uiteraard raadzaam om eerst de woning goed te isoleren.

Team techniek is er voor jou

Wijkgenoten van team techniek zijn overigens ook bereid je te helpen bij het nemen van een goeie beslissing gebaseerd op de situatie in jouw woning.  Mocht je hier gebruik van willen maken neem dan contact op met het buurtteam Eurowoningen Toekomstbestendig via het contactformulier: https://eurowoningentoekomstbestendig.nl/contact/

Waar kan ik de voorbeeldoffertes vinden?

Wanneer u een email stuurt via het contactformulier krijgt u de inloggegevens van de verborgen pagina met offertes. Deze pagina hebben we verborgen, omdat de pagina vertrouwelijke informatie bevat die alleen bedoeld is voor bewoners van onze wijk.

Hoeveel bijdrage kunnen we verwachten vanuit de PAW Subsidie?

Je kunt in totaal voor € 7.187 vergoedingen krijgen. De subsidieregeling bestaat tot 1 juli 2030. De subsidie is verdeeld over 4 verschillende maatregelen: vervangen van het dak, plaatsen HR++ of triple isolatieglas, plaatsen full electric warmtepomp en het afsluiten van het gas. Hier vind je de info:

eurowoningentoekomstbestendig.nl/subsidie-eurowoningen

Je krijgt de vergoeding als de maatregel aan uw huis voldoet aan de voorwaarden. De voorwaarden zijn te vinden op www.leusden.nl/subsidie-eurowoningen

Is het verstandig om te wachten op collectieve inkoopacties?

Ons advies is om niet te wachten op de collectieve inkoopacties. De afgelopen jaren zijn de prijzen behoorlijk gestegen en de vraag is of langer wachten verstandig is gezien de trend in prijsontwikkelingen. Als buurtteam willen we de komende jaren wel 1 a 2 collectieve inkoopacties organiseren. We zullen kiezen voor de maatregelen waar de meeste belangstelling voor bestaat.

Zijn er ervaringen met een warmtepomp of een hybride warmtepomp?

Op dit moment zijn er geen tot nauwelijks ervaringen met de (hybride) warmtepomp in onze wijk. In 2022 is een eerste Webinar gegeven met algemene informatie over de (hybride) warmtepomp en Lage Temperatuur Verwarming. Deze Webinar is terug te kijken: eurowoningentoekomstbestendig.nl/webinars/

In juni 2023 hopen we een Webinar te kunnen verzorgen met meer praktische informatie specifiek voor de Eurowoningen.

Ben ik verplicht om mee te doen met het aardgasvrij maken van mijn woning?

Vroeg of laat zullen alle woningen in Nederland van het aardgas af moeten. In het klimaatakkoord is 2050 opgenomen als moment dat iedereen van het aardgas af moet zijn. De PAW subsidies zijn bedoeld om te leren in Nederland en om bewoners een mooie extra stimulans te geven sneller aan de slag te gaan met het toekomstbestendig te maken van de woning. Het recht op deze extra subsidie vervalt na 2030.

Wat houdt de ISDE subsidie in?

De ISDE subsidie staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidie is voor u als huiseigenaar van toepassing, wanneer u binnen 1 jaar minimaal 2 isolatiemaatregelen neemt, waarbij is voldaan aan de voorwaarden met betrekking tot gebruikte materialen en isolatiewaarden.  Wanneer u als eigenaar niet zelf in de woning woont, maar uw woning verhuurt, heeft u geen recht op de ISDE subsidie

U zult zien dat de ISDE-vergoeding is verhoogt sinds 1 januari 2022. Zo krijgt u nu voor dakisolatie bijvoorbeeld 30 euro subsidie per m2 ipv 20 euro en voor Triple glas 150 euro per m2 ipv 100. Via de website van het RVO vindt u steeds de meest recente informatie over de hoogte van de subsidie en de spelregels voor het aanvragen van deze subsidie:

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isolatiemaatregelen

 Sinds 2 april 2022 komt u overigens ook in aanmerking voor deze ISDE subsidie wanneer u 1 maatregel neemt, maar de vergoeding is dan wel duidelijk lager.

 

Ik kom als isolatiewaarden Rc en Rd tegen. Wat is het verschil tussen deze twee?

De Rd-waarde geeft het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal weer. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. Een Rc-waarde is de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld van een plat dak of een vloerisolatie. De Rc-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de hele opbouw aan.

 

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.