Collectieve inkoopactie borstweringen

Beste wijkgenoot,

Aanbod isoleren borstweringen bekend. Je kunt nu je voorkeur doorgeven. Geef uiterlijk 3 september je voorkeur door dan starten we in september voordat de vleermuizen in winterslaap gaan. 

Het is zover. We kunnen het aanbod bekend maken van onze collectieve inkoopactie “isoleren borstweringen”. Uiteindelijk kan er uit 3 bedrijven met 3 heel verschillende oplossingen worden gekozen.

Aanbod verschillende leveranciers

Het is een stevige klus geweest. Voor het uiteindelijke aanbod is team techniek, samen met onze externe technisch adviseur, met 7 verschillende isolatiebedrijven in gesprek geweest. Vier van de zeven leveranciers zijn al snel tijdens het inkoopproces afgehaakt. Deze bedrijven vonden de opdracht te groot of te complex. De opdracht is met name complex doordat onze borstweringen kieren hebben (over de volle breedte van de woning) die variëren van een paar mm tot een paar cm. Deze kieren zijn een belangrijk onderdeel van de ventilatie in de woning tenzij dit op een andere manier is geregeld. Dat wij in het aanbod vroegen om een oplossing voor de ventilatie van de woning bleek ook lastig. Tot slot is een voorwaarde geweest dat bedrijven natuurvriendelijk moeten isoleren.

Natuurlijkvriendelijk isoleren

Bij de methode van natuurvriendelijk isoleren,  zorgen bedrijven ervoor dat eventueel aanwezige dieren in de spouw, kunnen ontsnappen voordat er wordt geïsoleerd. De Wet natuurbescherming (Wnb) verplicht woningeigenaren om de dieren die in de spouw of onder het dak leven te beschermen. 

Binnen ons aanbod zijn 2 van de 3 bedrijven al gecertificeerd voor het natuurvriendelijk isoleren. Het 3e bedrijf, Meesterbouwer is hiermee bezig. Meesterbouwer kan pas aan de slag wanneer het gecertificeerd is voor natuurvriendelijk isoleren en voldoet aan de bijbehorende eisen!

Isoleren = ook ventileren

Bij het isoleren van de borstweringen is het van belang dat ook gekeken wordt naar de ventilatie van de woning. Kies je om de (natuurlijke) ventilatie in stand te houden of ga je een stap verder en stap je over naar mechanische of balansventilatie.

Ventilatie is het vervangen van gebruikte binnenlucht door verse, schone buitenlucht. Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf door deuren, ramen, kieren en spleten in muren en daken. Zo ook bij de originele Eurowoningen. Maar omdat we meer en beter isoleren moeten we ventilatie nu anders regelen. Doen we dat niet dan komt er in de woning een ongezond en vochtig klimaat.

Het is verstandig om met het isolatiebedrijf de ventilatie te bespreken en samen te kijken naar de wensen en mogelijkheden in jouw woning. Het Buurtteam kan je hier ook mee helpen. Vraag een maatwerkadvies aan bij technisch adviseur Eric Dekker. Hij informeert je graag. Goed om te weten: het eerstvolgende webinar van het Buurtteam is ventilatie. Datum van dit webinar is nog niet bekend. Uiteraard nodigen wij daarvoor alle bewoners uit.

Overzicht aanbod

Voorkeur opgeven
Wij willen je vragen om uiterlijk 3 september je voorkeur voor leverancier en methode isoleren borstweringen door te geven.

Hoe ziet het vervolg van deze inkoopactie eruit?

3 september: deadline doorgeven keuze leverancier.
4 september: leveranciers krijgen contactgegevens van deelnemers.
September: leverancier neemt contact op met deelnemers en maakt afspraken.
September: leverancier start met controle borstweringen op aanwezigheid dieren. Borstweringen waar dieren aanwezig zijn worden natuurvrij gemaakt.
Vanaf september: starten met isoleren borstweringen.

 

Met vriendelijke groet,

Buurtteam Eurowoningen Toekomstbestendig
Jos Smook | info@eurowoningentoekomstbestendig.nl

 

 

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.