Toekomstbestendig wonen

Ondersteuning gemeente

De gemeente heeft afgelopen jaren 2x een aanvraag ingediend voor het de Rijkssubsidie Project Aardgasvrije Wijken, specifiek voor de wijk Rozendaal. Deze is 2x afgewezen (onder andere doordat er veel meer vragen waren dan subsidieruimte en de nadruk lag op grootschalig en gelijktijdig aansluiten op andere verwarmingssystemen). Ondanks deze afwijzing heeft de gemeente besloten Buurkracht en De Groene Belevenis (energieloket IkWilWatt) opdracht te geven het buurtteam te ondersteunen in het opleveren van een buurtplan met menukaart. Ook heeft het bureau Endule op verzoek van de gemeente technische doorrekeningen en advies voor de wijk beschikbaar gesteld en is er vanaf juni 2021 een gemeentelijke projectleider die het project ondersteunt.

Gemiddeld verbruik in Nederland

Informatiegesprek met energiegids

Een energiegids is een goed geïnformeerde Leusdenaar en geeft gratis informatie . Wat kun je zelf doen met kleine maatregelen en door bewust om te gaan met energie? En waar moet je aan denken als je aan de slag gaat met maatregelen in de schil (buitenkant) van het huis. De energiegidsen staan open voor een goed gesprek!

Maatwerkadvies

Leusdenaren kunnen een betaald maatwerkadvies aanvragen voor de woning, dit is een stappenplan opgesteld door een erkend adviseur. De gemeente subsidieert een deel van de kosten (aan te vragen via www.ikwilwatt.nl) Bewoners uit de Eurowoningen kunnen ook gebruik maken van dit maatwerkadvies, waarbij het op te leveren wijkplan als onderlegger dient. Het maatwerkadvies heeft een waarde van € 200,- maar door een bijdrage van de gemeente Leusden betaal je € 49,50.

Ondersteuning Wijkaanpak

De gemeente Leusden is in mei 2021 geselecteerd voor een wijkaanpak om bewoners te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Hiervoor is de wijk Alandsbeek gekozen. Bij de aanmelding is eerst onderzocht of de wijk Rozendaal kon worden aangemeld omdat hier al een actieve bewonersgroep en een lopend project is. Dit past echter niet in de leerdoelen van het project, hierin wordt met vier gemeenten parallel gestart met een wijk waarin min of meer vanaf nul gestart moest worden. De gemeente heeft de wijk Rozendaal wel meegenomen in de aanmelding voor de wijkaanpak, waardoor de bewoners in aanmerking komen voor een nieuw product van het warmtefonds, de energiebespaarhypotheek. Dat is een leenmogelijkheid voor wie niet door de krediettoets komt van de “gewone” energiebespaarlening, om te zorgen dat iedereen in de wijkaanpak mee kan doen, ook wanneer men voor bestaande financieringsmogelijkheden wordt afgewezen. De aanvraag voor deze twee wijken moet nog verwerkt en goedgekeurd worden, verwachte uitslag vanaf september beschikbaar.

De gemeente werkt aan een regeling met de provincie om voor particuliere woningeigenaren een ontheffing van de Wet Natuurbescherming te krijgen. Hierdoor kan vanuit het Buurtteam een collectieve inkoop georganiseerd worden zonder dat daarbij de wet wordt overtreden.

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Het Buurtteam wordt gevormd door bewoners uit de wijk met ondersteuning van de energiegidsen van IkWilWatt en professionals op het gebied van maatwerkadvies, financiën en coördinatie en inclusiviteit.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.