PAW-subsidie

Wijk Rozendaal Proeftuin Aardgasvrije Wijken

De Rijkssubsidie Proeftuin Aardgasvrije Wijken ( PAW) is in samenwerking met het Buurtteam aangevraagd. Het Rijk wil met zogeheten proeftuinen de kennis stimuleren en leren over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken. 47 gemeenten hadden een voorstel ingediend.

De aanvraag van de gemeente Leusden werd gewaardeerd om de bewonersbetrokkenheid en de concrete aanpak. De rijksbijdrage van bijna 4 miljoen euro is bedoeld om samen met Buurtteam en bewoners isolatie en verduurzaming te stimuleren. Het grootste deel is bedoeld als bijdrage voor het verduurzamen van de woning voor de woningeigenaren. De rest van het geld is bedoeld om het project te organiseren.

Goed om te weten:

De PAW subsidie is toegekend aan de wijk, dit betekent niet dat u als bewoner verplicht bent om deel te nemen. De PAW subsidie is een kans om als woningeigenaar in de wijk stap voor stap in uw eigen tempo de komende jaren te gaan verduurzamen, te beginnen bij het goed isoleren van de woning.

Hoe gaan we nu verder?

Zoals aangeven wordt het grootste deel van het geld gebruikt om een deel van de kosten te vergoeden, waardoor de isolatiemaatregelen nog rendabeler worden. Om te zorgen dat dit op een eerlijke en controleerbare manier gebeurt, moeten hiervoor voorwaarden en een procedure worden opgesteld.

We begrijpen het als er mensen staan te trappelen om subsidie aan te vragen, maar er is dus nog wat tijd nodig om dit goed voor te bereiden en in te richten. De nieuwe gemeenteraad moet dit ook goedkeuren. We verwachten dat dit kort na de zomer allemaal rond is. We zullen u dan, vanuit de gemeente, met een brief informeren over wanneer en hoe u de bijdrage kunt aanvragen. Uiteraard is de bijdrage alleen beschikbaar voor wie daadwerkelijk stappen zet naar een toekomstbestendige en aardgasvrije Eurowoning.

Naast andere subsidies zoals de ISDE regeling van het rijk, is er door de rijksbijdrage voor Eurowoningen Toekomstbestendig circa € 7000 extra beschikbaar per woning.

Wat gaan we nog meer doen?

Een financiële bijdrage van het rijk is natuurlijk fijn, maar er is meer nodig voor een toekomstbestendige en aardgasvrije wijk. Daarom trekken we onafhankelijke adviseurs aan voor onder andere, zoals financieel en technisch advies voor woningeigenaren en gaan we aan de slag met het organiseren van collectief aanbod en iemand die u verder helpt als er teveel hobbels zijn om aan de slag te kunnen.

Voor vragen kunt u terecht bij het Buurtteam en Projectleider wijkwarmteplannen Merel Toussaint. U kunt daarvoor een e-mail sturen naar info@eurowoningentoekomstbestendig.nl

Merel Toussaint, projectleider wijkaanpak, gemeente Leusden

Contact

Heb je een vraag voor het buurtteam?

Heb je een vraag voor het buurtteam? Stuur ons een vul dan het contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een vraag voor de energiegids?

Ze helpen je graag, maak een afspraak via www.ikwilwatt.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We informeren je graag!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.